Çataldaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Çataldaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Çatal ve benzeri metal ya da metalik yapıdaki mutfak eşyaları kolaylıkla paslanabilir. Paslanma bir kimyasal reaksiyondur. Metallerin havadaki oksijen ile teması sonucunda gerçekleşir. Özelikle ortamda su olması paslanma işlemini hızlandırır.

Mutfaktaki eşyaların sürekli su ile temas halinde olması da bu sebeple paslanmış çatal, kaşık ve bıçakların sıkça oluşmasına sebep olur. Peki çataldaki pas lekesi nasıl çıkar? Adım adım çatallar başta olmak üzere paslanmış mutfak eşyalarının nasıl temizleneceğini inceleyelim.

1-)Çatalları yıkadıktan sonra kurulayın

Paslanma işlemindeki temizlemeyi önlemekten önce pas oluşumunun önüne geçmemiz işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Pas oluşumu nemli ortamda hızlanır. Bu sebeple çatalları, kaşıkları vb. mutfak eşyalarını yıkandıktan sonra mutlaka kurulayıp saklayınız aksi halde paslanmanın önüne geçemezsiniz.

2-)Sirke Kullanın

Sirke hem dezenfektan olarak hem de pas çıkarıcı olarak ev hanımlarının sıkça kullandığı bir malzemedir. Derin bir kap içerisine sirke koyunuz ve içerisine paslanmış çatalları koyunuz. Bir süre bekleyin ve aşırı paslı bölgeleri bu bekleme sonunda sirkeli su içerisinde tel ve benzeri aparat ile ovalayın.

3-) Kola Kullanın

Kola içerisindeki yüksek asidik yapıdan ve bulundurduğu maddelerden dolayı pasların çözünmesinde oldukça etkili olan bir yöntemdir. Sirke uygulamasındaki gibi derin bir kaba kola koymanız ve içerisine paslı çatalları koymanız çatallardaki pasların çıkmasını sağlayacaktır. Bu işlemi yaparken kabın havayla temasını kesmeniz işinizi kolaylaştırabilir. Bu sebeple kabın üstünü bir kabak ile kapayınız.

4-) Limon İle Ovalayın

Limon çatallar ve benzeri metalik eşyalar üzerinde oluşan pas lekelerini çıkarmak için sıkça kullanılır. Yapmanız gereken bir limonu alıp ortadan ikiye bölünüz ve limon ile çatallarınızın paslı kısımlarını güzelce ovalayın. Bu işlem diğer yöntemlere göre biraz daha zaman gerektirir ancak sonucu görünce verdiğiniz zaman ve emek için hiç üzülmeyeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ