Şalgam Kaç Günde Bozulur?

Şalgam Kaç Günde Bozulur?

Şalgam, turpgiller ailesine ait olan bir bitkidir. Bir tür pancar olan şalgam iki farklı cinse sahiptir. Bir tanesi turpu andıran yuvarlak şekilde olurken diğeri havuca benzerlik göstermektedir. Şalgam mor renkli bir besindir ancak yuvarlak şalgamlar bazen beyazdan mora doğru geçişli olabilmektedir. Bunun nedeni şalgamın olgunluğu ile ilgilidir.

Şalgam bazı kişiler tarafından yararsız bir besin olarak görülse de şalgam içerisinde birçok vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Vitamin olarak C vitamini ve B6 vitamini bulunduran şalgam mineral olarak da sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum içerir. Bünyesinde bulundurduğu bu vitamin ve minerallerin yanı sıra şalgam tam bir antioksidan özelliğe sahiptir. Bu nedenle birçok hastalığa karşı koruyucu kalkan üstlenen şalgamı tüketirken yine de dikkat edilmelidir. Çünkü şalgam içerdiği yüksek antioksidan ile birlikte tuz oranı açısından da oldukça zengin bir besindir.

Bu nedenle şalgam, kalp hastalıkları ve tansiyon hastalığı olan kişiler tarafından dikkatli olarak tüketilmelidir. Şalgamı doğrudan yiyerek tüketebileceğiniz gibi şalgam suyu hazırlayarak da tüketebilirsiniz. Şalgam kolay bozulan bir gıda değildir ancak zaman içerisinde şartlara da bağlı olarak bozulması söz konusu olabilir.

Şalgam Nasıl Saklanır?

1-)Buzdolabında Saklama

Şalgam bitki olarak mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Böylece kullanım süresini oldukça uzatmış olursunuz. Aynı şekilde şalgam bitkisinden hazırlamış olduğunuz şalgam suyunu da buzdolabında saklamanız mümkündür. Buzdolabında şalgam saklarken mutlaka hava ile teması kesilerek saklanmalıdır. Bu şekilde şalgamı buzdolabında 4 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Şalgamın tazeliğine, saklama koşullarına ve dolap özellikleri gibi çeşitli etkenlere göre 5 aya kadar da saklama söz konusu olabilir.

2-Dış Ortamda Saklama

Şalgam bir bitki adı olmak ile birlikte aynı zamanda da halk arasında şalgam suyuna verilen bir addır. Bunun nedeni ise şalgam bitkisinin doğrudan tüketiminin çok olmaması ile birlikte şalgam suyunu sıklıkla tüketiliyor olmasıdır. Bu nedenle şalgam suyu hazırlandıktan sonra dışarıda da aylarca muhafaza edilebilir. Bu noktada sadece bulunduğu yerin doğrudan güneş almayan serin bir yer olmasına dikkat etmek gerekir. İsteğe bağlı olarak tüketmeden önce yeterli miktarda şalgamı dolaba koyarak soğuk şekilde içebilirsiniz.

NOT: Şalgam suyu hazırlandıktan birkaç gün sonrasında üzerinde tortular oluşmaya başlar. Bu tortular şalgam suyunun bozulması anlamına gelmemektedir. Tortular şalgam suyunun fermantasyonu sırasında gerçekleşen kimyasal tepkimelerin sonucu olarak oluşmaktadır. Bu neden ile de belli aralıklarda tortu oluşumu gözlenmektedir. Bu tortuları bir kaşık yardımı ile alarak kalan şalgam suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ