Cin Biberi Turşusu Nasıl Yapılır?

Cin Biberi Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşu fermente bir besin olduğu için insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen turşular başta sindirim sistemini düzenlemek olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendirmek adına da mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte turşular da kurulmaya başlanır. Genellikle halk arasında salatalık turşusu yaygın olarak bilinmektedir. Salatalık turşusunu takip eden en yaygın turşu da lahana turşusudur. Ancak üçüncü sırada yer alan ve severek tüketilen diğer turşu çeşidi ise cin biberi turşusudur. Cin biberi turşusu yapmak için iki farklı yol izleyebilirsiniz. Bu tercih tamamen sizin damak zevkinize bağlı olarak değişmektedir.

Cin Biberi Turşusu Nasıl Yapılır?

1-)Sırası ile Yöntemi

Sırası ile yöntemini uygulayarak cin biberi turşusu yapmak istiyorsanız tüm malzemeleri sıra sıra kavanoza yerleştirmeniz gerekir. Bunun için öncelikli olarak cin biberlerinizi iyice yıkayın ve ardından sap kısımlarını ayırın. Biberler hazırlandıktan sonra orta boy bir kuru soğanı ayıklayıp kalın halkalar şeklinde 2-3 parça olacak şekilde doğrayın. Soğanları hazırladıktan sonra sarımsakların kabuklarını soyarak sarımsakları da hazırlayın.

Daha sonra kavanozun içerisine öncelikli olarak doğradığınız soğandan iki iri parçayı yerleştirin. Soğanların üzerine sarımsakları da dikkatlice yerleştirin. Ardından da saplarını ayıklamış olduğunuz cin biberleri sıkı sıkı soğanın ve sarımsakların üzerine yerleştirin. Biberleri yerleştirdikten sonra ise kurumuş dereotu ya da maydanoz saplarını yerleştirin ve son olarak da hepsinin üzerine en az 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. 1 su bardağı kadar kaynamış sirkeyi üzerine dökün ve kavanozu doldurmak için kaynamış su ekleyin.

Ardından temizlemiş olduğunuz metal kapaklar ile kavanozları kapatarak ters çevirin ve bir tencere içine yerleştirin. Tencerenin içini kapakları geçecek kadar su ile doldurarak kavanozları kaynatın. Su kaynadıktan sonra kavanozları dikkatli bir şekilde çıkararak sofra bezi gibi bir bezin içerisine koyarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Daha sonra ise karanlık ve serin bir ortam da 15-20 gün kadar olgunlaşmasını bekleyin.

2-)Karıştırarak Hazırlama Yöntemi

Bu yöntemi uygulamak için öncelikle cin biberleri yıkayıp saplarını ayıklayın. Ayıkladığınız biberleri bir kabın içerisine koyarak üzerini geçecek miktarda su ile kabı doldurun. Bu şekilde biberleri 1 gece kadar suyun içinde bekletin. Böylece biberler yumuşayacak ve kavanoza daha sıkı yerleştirme şansınız olacak.

Buna ek olarak da fermente süresi kısaltmış olacaksınız. Bu işlemin ardından sarımsakları ayıklayıp ikiye bölün ve yarısını kavanozun dibine yerleştirdikten sonra biberleri yerleştirmeye başlayın ve aralarına kalan sarımsakları da yerleştirerek tüm kavanozu doldurun. Üzerine de 1.5 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin ve 1 çay bardağı kadar kaynamış sirkeyi kavanoza boşaltın. Kavanozu doldurmak için kaynamış su ilave ederek kapaklarını kapatıp kaynatın. Daha sonra 1 hafta kadar serin ve karanlık bir ortamda kavanozları bekletin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ