Çırayla Mangal Nasıl Yakılır?
Mangal özellikle yaz aylarında pikniklerde vazgeçilmez aktivitelerden bir tanesidir. Mangal ateşinde pişen etin tadı her zaman bir başka olmuştur. Hele hele mangal ateşinde pişirilen sebzeler, demlenen çay ve yapılan kahvelerde ayrı bir lezzete sahiptir.
Mangal üzerinde bunca güzel lezzetli şey pişirilirken dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bu husus mangalın yakılması ve bu ateşin uzun süreli olarak korunmasıdır. Genelikle yetersiz bilgi ya da deneyimsizlikten dolayı mangal yakılması birçok kez başarılısızlık ile sonuçlanmıştır.
Mangal yakmak için gerekli malzemelerin en başında çıra gelmektedir. Çıra, mangal alevinin hızla tutuşmasını sağlar. Tutuşan alevin sönmesini engeller ve bu sayede mangal zaman ve emek harcamadan kolaylılıkla yakılabilir.
Ancak çıranın yanlış kullanılması da mangalın yanmamasına sebep olabilir. Doğru malzeme olsa bile sonuç başarısızlık olabilir. Bu nedenle çırayla mangalın yakımı aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Aşağıdaki adımları takip ederek mangalınızı yakarsanız sonuçtan bir hayli memnun kalacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.
1-)Çıranın Kuru Olduğundan Emin Olun
Yapılan en büyük yanlışlıklardan biri budur. Çıra ile mangal yakılmak istenir ancak kullanılan çıra yaş olduğu için mangal yakılamaz. Bu nedenle kulanacağınız çıraları önceden hazırlayın ya da mangal yerinde topladığınız çıraların kuru olduğundan emin olunuz. Kuru çıra ile hiç zaman kaybetmeden mangalınızı yakabilirsiniz.
2-)Belirli Aralıklar ile Koyun
Yapılan ikinci hatalardan biri de çıralar ile mangalı boğmaktır. Bir sürü çıra koymak mangalın kolay bir şekilde yanmasını sağlamaz. Aksine mangal bu şekilde hava alamadığından dolayı tutuşmaz.
Tutuşturmak istediğiniz çıraları belirli aralıklar ile koyunuz. Çıraları ilk etapta yoğun bir şekilde dizmeyiniz, kolay yanmaları için onlara alan veriniz.
3-)Devamlılık Sağlayın
Üçüncü ve son olarak dikkat edilmesi gereken husus ise devamlılığın sağlanmasıdır. İlk konulan çıralar tutuştuktan sonra mangalın başından ayrılmayınız. Yeni çıraları yavaş yavaş ekleyerek ateşin güzel bir şekilde tutuşmasını sağlayınız.
Burada yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de kömürün hemen konmasıdır. Ateşin iyice tutuştuğundan ve bir ivme kazandığından emin olmadan kömür koymayınız. Kömürden önce daha kolay yanabilecek parçalar ile ateşi güçlendiriniz. Son olarak kömür eklerken az miktarda kömür ile işe başlayınız.