Patates Kızartması Nasıl Çıtır Çıtır Yapılır?

Patates Kızartması Nasıl Çıtır Çıtır Yapılır?

Patates iki çeşit olarak satılır; kızartmalık ve yemeklik. Çıtır çıtır patatesler elde etmek istiyorsanız, her zaman kızartmalık patatesleri tercih etmenizi öneririz.

Patates Kızartması Nasıl Çıtır Çıtır Yapılır?

Patatesler yukarıda da söylediğimiz gibi genelde iki çeşit olarak satılmaktadır. Bu çeşitleri kızartmalık ve yemeklik olarak ayırmış olsalar da, burada asıl dikkat etmemiz gereken şey patatesin kabuğu ve yumuşaklığıdır. Aslında kızartmaların o çıtırlığını birazda en başından patatesin kendisi belirliyor.

Patatesleriniz yumuşak değil ise, bol yağ ile patateslerinizi kızartabilirsiniz. Az yağ kullanmak, patateslerin yanmasına, yeterince kızarmamasına sebep olabilmektedir. Fakat patates dilimlerinin üstüne çıkacak kadar yağ kullandığınız zaman, hem daha çabuk bir şekilde kızartmış olursunuz hem de patatesleriniz çıtır çıtır olur. Patates kızartırken dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntı ise, yağın önceden kızdırılmış olması gerektiğidir. Şöyle ki, patateslerinizi dilimlerken bir taraftan bırakın kızartma yağı iyice kızsın. Böylece patateslerin cips kıvamında olmasını sağlamış olursunuz.

Dünden Kalmış Patates Kızartması

Patates, her şekilde tüketebileceğiniz ve bir şekilde her yemeğe uyabilen bir sebzedir. Bu yüzden değerlendirme konusunda aslında zorlanacağımız, çekineceğimiz bir durum yok. Biz size fikir verebilmesi açısından birkaç alternatif sunduk, umarım işinize yarar!

  • Artmış patates kızartmasını ilk yapabileceğiniz alternatif, patatesli yumurta yapmaktır
    sanırım. Özellikle akşamdan kalan patatesler daha fazla bekletmeden sabahına değerlendirmesi, patateslerin tamamen bozulmasını engelleyen bir müdahale olacaktır. Burada tek yapmanız gereken patatesleri küp şeklinde kesmeniz ve tavaya atmanız. Zaten kızarmış olacağı için birazcık ısıtmanız yetecektir. Sonrasında üzerine yumurta kırarak kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz!
  • İkinci olarak uygulayabileceğiniz yöntem ise, yine kızarttığınız patatesleri öncesinde birazcık ısıtın. Daha sonra ise mevsim salata içerisine doğrayabilirsiniz.
  • Diğer bir alternatif olarak ise patateslerin yanına havuç rendeleyip kızartabilirsiniz. Sonrasında patateslerinizi de bir kez daha ısıttıktan sonra bu iki kızarmış sebzenin üzerine sarımsak yoğurt dökebilir ve meze olarak sunabilirsiniz.

Patates Nasıl Saklanır?

Çiğ patatesi muhafaza ederken buzdolabı kullanmanıza gerek yoktur. Patates için en iyi ortam aslında mutfak dolaplarıdır. Karanlık, kuru ve güneş almadığından patateslerinizi uzun süre muhafaza etmenize olanak sağlar. Patateslerinizi çiğ olarak muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken en önemli şey aslında ortamda rutubet olmamasıdır. Çünkü rutubet, patateslerinin tadını da değiştirebiliyor ve bozulma sürecini de hızlandırıyor.

Kızartılmış patates muhafaza ederken ise bilhassa daha dikkatli olmak gerekmektedir. Pişmiş her gıda, çiğ haline nazaran bozulmaya daha müsait bir yapıdadır. Kızartılmış patatesi saklarken daima önceliğiniz hava almasını engellemek olmalıdır. Yani kapaklı kaplar kullanarak saklayabileceğiniz gibi streç film ile sararak da hava almasını engellemiş olursunuz. Kızartılmış patatesler oda sıcaklığında kaldığı zaman lezzetlerini kaybederler ve daha hızlı bozulurlar. Bu yüzden her zaman buzdolabınızda muhafaza etmelisiniz. Böylece yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemlerle artan patates kızartmalarınızı değerlendirmiş ve tüketmiş olursunuz.

NOT: Patates kızartması bozulabilir. Bu yüzden uzun süre buzdolabında bıraktığınız artan patatesleri tüketmekten kaçınmalısınız. Yukarıda bahsettiğimiz alternatif artık değerlendirme yöntemleri yalnızca 1 gün beklemiş kızartmalar içindir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ