Dantel Nasıl Yıkanır?

Dantel Nasıl Yıkanır?

Dantel her dönemde oldukça çok kullanılan bir kumaş türüdür. Bazı evlerde televizyon, masa gibi eşyaların üzerini süslemek için kullanılırken bazı evlerde kıyafet olarak kullanılır. Bunlar gibi daha birçok kullanım alanı olan danteller her dönemde bir şekilde evlere girmeyi başarmıştır. Ancak narin kumaş türlerinden biri olduğu için yıkama işlemi de diğer kumaş türlerine göre farklılık gösterir.

1-)Çivit ve Limon Suyu

Bu yöntemi uygulamak için 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı çivit ekleyerek bir karışım hazırlayın. Karışımın miktarını yıkamak istediğiniz dantellerin miktarına göre ayarlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımın içine kirlenen dantellerinizi atın ve birkaç saat bekleyin. Yeterince bekledikten sonra dantellerinizi elinizde yıkayın ve kurumaya bırakın. Eğer yoğun kirler bulunuyorsa, dantellerinizin üzerinde hazırladığınız karışımın içine 1 çorba kaşığı kadar limon suyu ekleyin. Bu sayede daha etkili bir sonuç almış olursunuz.

2-)Tuz

Tuz etkili bir temizleyici ve koruyucu yapıya sahip olduğu için dantel temizliğinde de önemli malzemelerden biridir. Dantel temizliğinde tuzdan yararlanmak için bol tuzlu ılık su karışımı hazırlayın. Yıkamak istediğiniz dantellerinizi bu suyun içinde en az 3 saat bekletin. Yeterince bekledikten sonra tuzlu sudan çıkardığınız dantellerinizi iyice durulayın ve  kurumaya bırakın.

3-)Süt ve Şeker

Dantellerinizi süt ve şeker yardımı ile temizlemek istiyorsanız öncelikle 1 litre sütü kaynatın. Ardından sütün içine 1 tatlı kaşığı kadar ya da 2 kesme şeker kadar şeker atın ve şekerler eriyene kadar karıştırın. Bu şekilde hazırladığınız karışım ılıyana kadar bekleyin ve ılıdığında dantellerinizi şekerli sütün içine batırın. 5-10 dakika bekledikten sonra dantellerinizi şekerli süt karışımının içinde narin hareketler ile ovalayın. Yeterince ovaladıktan sonra dantelleri çıkarıp iyice durulayın ve bol tuzlu su karışımının içinde 2-3 saat kadar bekletin. Sonrasında tekrar durulayın ve bir havlunun üzerine sererek kurumaya bırakın.

4-)Beyaz Sabun

Dantellerinizi sıcak su ve beyaz sabun yardımı ile de kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bunun için 1 litre sıcak suyun içine dantellerinizin kirlilik oranına göre bir miktar beyaz sabun ekleyin ve homojen bir karışım elde edin. Bu karışımın miktarını yıkayacağınız dantel miktarına göre ayarlayın. Bu karışımın içine bir miktarda tuz ekleyin. Dantellerinizi bu karışımın içinde en az 2 saat bekletin. Kirlilik oranına göre daha uzun süre beklemeniz daha etkili sonuçlar sağlayacaktır. Yeterince bekledikten sonra bol su ile durulayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ