Ayıklanmış Balık Nasıl Saklanır?

Ayıklanmış Balık Nasıl Saklanır?

Balık birçok kişinin keyifle yediği yiyeceklerden biridir. Bunun yanı sıra oldukça lezzetli ve besin değerleri de oldukça fazladır. Her balığın tadı da besin değerleri oranları da farklılık gösterir. Ancak söz konusu saklanma koşulları olduğu zaman benzer yöntemler ile saklanır. Burada farklılık gösteren unsur balıkların çeşidine göre değişen saklanma süreleridir. Yağlı, yağsız ve küçük, büyük olarak balıklar çeşitlilik gösterir.

Bu çeşitlilik doğrultusu da saklanma sürelerini etkiler. Yağsız balıklar daha uzun süre saklanabilirken yağlı balıkları uzun süre saklamak sağlık açısından pek faydalı değildir. Aynı şekilde küçük balıklar da daha uzun süre saklanabilir. Ancak ne kadar yağsız ve küçük olsa da mutlaka 2 gün içerisinde tüm balıklar tüketilmelidir. Ayıklanmış balıkları saklamak için birkaç tane naylon, biraz buz, bir miktar tuz, alüminyum folyo yeterlidir.

1-)Naylon ve Buz ile Saklama

Ayıklanmış olarak aldığınız ya da eve gelince ayıkladığınız balıkları 2 gün içerisinde tüketecekseniz eğer naylon ve buz ile saklama yöntemi oldukça iyi bir yöntemdir. Bunun için bir kabın içine buz koyun ve üzerini naylon ile örtün. Bu naylonun üzerine saklamak istediğiniz ayıklanmış balıklarınızı koyun. Balıkların üzerine tekrar bir naylon koyun ve naylonun üzerine buz ekleyin. Bu yöntemde önemli olan nokta buzlar eridiğinde suyun balık ile temas etmemesidir.

Bunun için delik olmadığından emin olduğunuz bir poşetten yararlanabilirsiniz. Naylon yerine poşet kullanarak buzları poşete koyup ağzını sıkıca bağlayın. Bu şekilde hazırladığınız poşetleri ayıklanmış balığın altına ve üstüne koyarak buzdolabında 2 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz.

2-)Tuz ve Alüminyum Folyo ile Saklama

Ayıklanmış balıklarınızı 2 gün içinde değil de 3-4 gün içinde tüketecekseniz bu yöntem oldukça etkili olacaktır. Taze balıkların lezzetlerini kaybetmemesi ve insan sağlığına zararlı olmaması için en geç 2 gün içinde tüketilmesi gerekir. Ancak 3-4 gün gibi daha uzun sürede tüketilmek isteniyorsa tuzun koruyucu özelliğinden yararlanılabilir. Bunun için ayıklanmış balıkları bol tuz ile ovalayın. Özellikle kaya tuzu kullanmak daha iyi olacaktır. Ayıklanmış balıklarınızı bakteri oluşumunu engellemek adına tuzla ovaladıktan sonra hava alıp kurumasının önlenmesi gerekir. Ayıklanıp tuzlanmış balıkları hava aldıklarından emin olana kadar iyice alüminyum folyo ile sarıp tamamen kaplayın. Bu şekilde balıkları buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ