Mayonezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Mayonezin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Mayonez içerisinde çiğ yumurta bulunduran bir sostur. Uzun yıllardır patates kızartmaları başta olmak üzere birçok yemeğin ve atıştırmalığın yanında kullanılır. Mayonez içerdiği yumurta akından ve diğer maddelerden dolayı kolaylıkla bozulabilir.

Ev yapımı mayonezin çabuk tüketilmesi önemlidir. Çünkü ev yapımı mayonezler hazır alınan mayonezlere göre çok daha hızlı bir şekilde bozulur. Dışarıdan hazır alınan mayonezin bozulmaması için içerisinde birçok katkı maddesi bulunur, bu sebeple hazır mayonezin bozulması biraz daha zordur. Peki mayonezin bozulduğu nasıl anlarız ?

1-) Homojenliği Bozulur

Mayonezin kendine özel beyaz ile krem rengi arasında bir rengi vardır. Ayrıca bir mayonez içerisinde hiçbir pıhtı bulunmaz, akıcı bir kıvamı vardır.

Mayonezin bozulup bozulmadığı görünümünden kolaylıkla anlaşılır. Mayonez bir emülsiyon karışımıdır. Yağ fazının ayrılması genellikle bu emülsiyon fazının bozulduğunun göstergesidir.

Bu durum genellikle mayonezin aşırı sıcakta bırakılması, direk güneş ışığına maruz kalması ya da koruyucu madde içermemesinden kaynaklanır.

2-) Tadına ve Kokusuna Dikkat Edin

Bozulan mayonezi görüntüsünden dolayı ayırt edemediyseniz, ikinci yapmanız gereken kokusuna ve tadına bakmaktır. Ufak bir lokma alarak mayonezin tadına bakınız. Normal tadından farklı bir tat hissediyorsanız, mayonez bozulmuştur ve kullanmayınız. Özellikle mayonezde ekşi bir tat alıyorsanız mayonez bozulmuş demektir.

Mayonez bozulduğu zaman ciddi kötü bir koku yayar. Bu kokunun algılanmaması mümkün değildir. Sizi rahatsız edici bir koku var ise sağlığınız için o mayonezi kullanmayınız.

NOT: Mayonezin bozulmasına en çok sebep olan bir diğer neden bakterilerdir. Özellikle salmonella bakterisi mayonezin bozulmasına sebep olmaktadır. Bakteriler özellikle mayonez şişesinin kontamine olması sonucu meydana gelir. Bu sebeple şişenin içerisine soktuğunuz aletlerin temiz olduğuna emin olunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ