Dışkının Çok Kötü Kokması

Dışkının Çok Kötü Kokması

İnsan yaşamında doğal eylemlerden biri, dışkılama ihtiyacıdır. Dışkılama sayesinde pek çok canlıda, sindirilemeyen artıklar dışarı atılmış olur. Gün içinde dışkılama sayısı, dışkının yapısı ve yaydığı koku; tüketilen besinler veya bağırsak rahatsızlıklarıyla ilgili olabilmektedir.

Dışkı Neden Kokar?

Dışkının normalde de kötü koku yaymasının altında yatan temel neden; bakterilerdir. Bağırsaklarda yaşayan ve çoğalabilen, pek çok bakteri türü bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan bakteriler, inorganik gazların üretimini tetiklerler. Bu gazlar, dışkı yoluyla dışarı atılarak dışkıya kokusunu vermektedir. Kısacası dışkının neden koktuğunun altında yatan neden; bağırsaklarda yaşayan ve türeyen bakterilerdir.

Dışkının Çok Kötü Kokması Neden Olur?

Bağırsak Rahatsızlıkları

Kimi zaman dışkılamanın ardından, normalde olduğundan daha fazla koku oluştuğu farkedilmektedir. Dışkının çok kötü kokması, bağırsaklarda bulunan bakterilerin normalden fazla olması ile ilintilidir. Enfeksiyon veya bakteriyel rahatsızlıkların neticesinde, bağırsaklarda yaşayan bakterilerin sayısı artmaktadır. Dışkının çok kötü kokmasının en yaygın nedenlerinden biri; bağırsak rahatsızlıkları veya enfeksiyonudur.

Mide Rahatsızlıkları

Mide rahatsızlıklarını takiben, dışkıda kötü koku oluşabilmektedir. Tüketilen besinlerin hijyenik olmamasından ve mide problemlerinden ötürü dışkının çok kötü kokması sorunu baş gösterebilmektedir.

İshal

İshal; mide ve bağırsak enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların neticesinde görülen bir durumdur. Her yaştan kimsede görülebilen ishal, dışkının sulu yapıda olmasına ve kötü kokmasına sebebiyet verir. Bağırsak enfeksiyonu durumunda yani ishal söz konusuyken; bağırsaklarda yaşayan bakterilerin artması ve fazlaca inorganik gaz üretmelerinden kaynaklı, dışkının çok kötü kokması sorunu görülebilmektedir.

Tüketilen Gıdalar

Tüketilen gıdaların yeterince temiz olmaması veya son tüketim tarihi geçmiş olması gibi durumlar dışkının kötü kokmasına sebebiyet verebilmektedir. Alışveriş esnasında alınacak gıdaların son kullanma tarihine dikkatli bakılmalı, yemek yapmadan önce tüm hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Dışkının çok kötü kokması” problemi genellikle kısa süreli görülmektedir. Ancak kimi zaman kökü kokan dışkı, çeşitli rahatsızlıklara işaret ettiğinden uzun süreli görülebilmektedir. Bu durumda sorun kesinlikle ihmal edilmemeli, gerekli tetkik için en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ