El ve Ayaklarda İğnelenmeler

El ve Ayaklarda İğnelenmeler

Vücudun herhangi bir tarafında hissedilebilen karıncalanma, uyuşma hisleri iğnelenme şeklinde ifade edilebilmektedir. İğnelenme hissi daha çok el ve ayaklarda meydana gelmektedir. Bu bölgelerde hissedilen iğnelenme/karıncalanma hissinin en yaygın nedenleri; sinir hasarı ve zayıf kan dolaşımıdır.

El ve ayaklarda iğnelenmeler problemi kişinin yaşam standartını olumsuz yönden etkileyebileceğinden, doğru teşhis ve tedavi yöntemi için bir an önce uzman doktora gidilmesi tavsiye edilir.

El ve Ayaklarda İğnelenme Neden Olur?

El ve ayaklarda iğnelenme şikayeti çoğu zaman sinirlere uygulanan uzun süreli baskıdan veya sinirlerin çevresinde bulunan hücreleri besleyememesinden kaynaklanmaktadır. Hissedilen iğnelenme, karıncalanma durumunun nedeni hareketsizlik gibi basit nedenler olabilir. Fakat kimi zaman şikayetin altından ciddi sağlık sorunları çıkabilmektedir.

Sinir Hasarı/Zedelenmesi

Vücuttaki duyu iletiminden sorumlu sinirlerde oluşabilecek hasarlar, sorunlar karıncalanma hissine sebebiyet verebilmektedir. Sinirlere uzun süre baskı uygulanması, sinirlerin çevresinde yer alan hücreleri besleyememesi gibi nedenlerden iğnelenme hissine sık rastlanmaktadır. Sinir hasarından kastedilen illa ki fiziksel bir temas değildir. Diyabetik nöropati, tiroid rahatsızlıkları gibi pek çok etken sinir hasarına sebebiyet verebilmektedir.

Vitamin Eksikliği 

Dengesiz ve sağlıksız beslenme programlarının takibi neticesinde vitamin eksikliği sorunu baş gösterir. Vitamin eksikliği ise sinirlerin çevresinde bulunan hücreleri tam anlamıyla besleyememesine neden olarak, uyuşma sorununa sebebiyet verebilir. Özellikle B12 vitamini eksikliği olan kişilerde, el ve ayaklarda iğnelenme sorununa sık rastlanmaktadır.

Kan Dolaşımının Zayıf Olması

Hareketsizlik, sağlıksız ve dengesiz beslenme gibi durumlar kan dolaşımının zayıf olmasına neden olabilir. Dolaşım sisteminin zayıf olması ise, el ve ayaklara daha geç kan ulaşmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda ise el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma(iğnelenme) hissi meydana gelebilmektedir.

Fazla Alkol Tüketmek 

Çok sık ve fazla alkol tüketmek, sinirlerin uyarılmasına engel olarak vücutta iğnelenme hissine sebebiyet verebilir. El ve ayaklarda hissedilen karıncalanmanın nedeni; fazla alkol tüketimi olabilir. Hem sağlıklı bir yaşam hem de oluşabilecek karıncalanma hissinin önüne geçmek için alkol almamakta fayda vardır.

El ve ayaklarda iğnelenme şikayeti hareketsizlik gibi basit etkenlerle alakalı olabileceği gibi diyabet(şeker hastalığı) ve tiroid rahatsızlıkları gibi ciddi sorunların göstergesi olabilir. Karıncalanma hissinin nedeninin doğru tanısı ve nedene yönelik tedavisi için mutlaka uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ