Elmalı Kurabiye Kaç Derecede Pişer?

Elmalı Kurabiye Kaç Derecede Pişer?

Çok sevilen ve yapımı da oldukça kolay olan elmalı kurabiyeler, çay saatlerinin vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Yapım aşaması kadar pişirme süresi ve derecesi de kurabiyelerin lezzetinde etkili olmaktadır. Ancak ilk olarak yapım aşamaları ve bu aşamalardaki püf noktaların bilinmesi gerekmektedir.

Elmalı Kurabiye Yapılışı

  • İlk olarak kurabiye için ayrılan elmalar kabukları soyulup çekirdek kısımları ayıklandıktan sonra rendelenir. Ardından rendelenmiş haldeki elmaların üzerine bir fincan toz şeker ile tarçın eklenir ve malzemeler bir tencereye konarak ocağın altı yakılır. Elmalar hafifçe piştiğinde, 1-2 dakika kadar beklenir ve ardından içine çekilmiş cevizler eklenir. Ardından ocak kapatılır ve tencere ocaktan alınır.
  • İç harç hazırlandıktan sonra elmalı kurabiye hamurunun hazırlanması gerekir. Hamurun içine oda sıcaklığında bekletilmiş bir adet margarin, sıvı yağ, pudra şekeri, yoğurt, vanilya ve kabartma tozu eklenir. Bu aşamada margarinin oda sıcaklığında bekletilmiş olması önemlidir.
  • Tüm malzemeler eklendikten sonra yavaş yavaş içerisine un eklenir ve hamur orta kıvamlı bir hal alıncaya kadar yoğurma işlemine devam edilir. Yoğurma işleminden sonra hamur üç parçaya ayrılır. İlk parça alınır ve yuvarlanır. Diğer iki hamur parçası da yuvarlanır.
  • Açılan hamur, üçgen şekilde dilimlere ayrılır ve bu üçgenlerin geniş olan bölümlerine harçtan bir miktar konularak sigara böreği gibi kenarları içe kıvrılarak hamur uca kadar yuvarlanır. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş ya da margarinle yağlanmış bir tepsiye bu kurabiyeler dizilir.

Elmalı Kurabiyenin Pişme Derecesi

Kurabiyelerin hazırlık aşaması sonucunda, fırının durumu, ısınma derecesi ve pişirme özellikleri önem kazanmaktadır. Normal bir fırında 170 derecelik bir ısıda yaklaşık 25 dakikalık bir pişirme süresi yeterli olurken, bu süre turbo bir fırında 15 dakikaya kadar düşmektedir.

Kurabiye fırına konduğun andan itibaren ısının yükselmesine bağlı olarak da değişmektedir. Söz gelimli fırın 200 ila 220 dereceye ayarlanmış ise 15 dakikada pişme süresi için yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra kurabiyenin yumuşaklığı, sertliği, gevrekliği de pişirme süresine ve derecesine etki etmektedir.

  • Kurabiyenin yumuşak olması için fırının ısı derecesi düşürülmeli ve pişme süresi uzatılmalıdır.
  • Çıtır çıtır bir kurabiye için ise bu durumun tam tersi geçerlidir.

Elmalı Kurabiye Yapımı ile İlgili Püf Noktalar

  • Elmalı kurabiye fırına konmadan önce bir süre fırın ısıtılmalıdır. Fırının ısıtılmaması halinde kurabiyelerin kenarları pişecek ve içi çiğ kalacaktır.
  • Kurabiye hamuruna fazladan un eklenmesi sonucunda kurabiye çok sert olacaktır. Bu nedenle tarifte yer alan un ölçüsüne sadık kalınması tavsiye edilmektedir.
  • Bütün bunlara ek olarak, malzemelerin hazırlık aşamasından çok önce buzdolabından çıkarılması da çok önemlidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ