Ensenin Solunda Sertlik

Ensenin Solunda Sertlik

Kimi zaman boyun bölgesinin arka kısmı olarak bilinen ensede sertlik/şişlik sorununa rastlanabilmektedir. Bu bölgedeki sertlik genellikle travma etkenleri(darbe veya hasar) ile ilgili olsa da, altında yatan bir çok neden olabilir. Ense bölgesindeki kasların uzun süredir hareket etmemesinden, bu bölgedeki sinirlerin sıkışmasından ve travma etkenlerinden kaynaklı sertlik oluşmuş olabilir. Fakat kimi zaman sertlik, beze ile karıştırılabilmektedir. Boyun bölgesine doğru farkedilen sertlik, vücudun savunma mekanizması olan lenf nodülleri olabilir.

Ensede Sertlik Neden Olur?

Lenf Bezlerinin Şişmesi

Vücudun en önemli savunma yapılarından olan lenf bezleri, vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruma görevini üstlenir. Boyun, ense, koltuk altı, kasık ve kulak çevresi gibi pek çok bölgede bulunmaktadırlar. Normal şartlarda 1 cm’den daha düşük boyutta olan bu bezeler, enfeksiyon durumunda şişerek 1.5 cm’e kadar erişebilirler. Enfeksiyonel herhangi bir rahatsızlıkta, vücudun bakteri ve virüs gibi zararlı organizmalarla mücadelesi sırasında lenf bezleri şişer. Soğuk algınlığı, kızamık, diş eti iltihabı, bademcik iltihabı, kulak iltihabı gibi bir çok enfeksiyon rahatsızlığının neticesinde lenf bezlerinde şişliğe rastlanır.

Travma Etkenleri(Darbe veya Hasar)

Enseye doğru alınan sert darbe veya hasarlar, bu bölgede sertlik ve ağrıya sebebiyet verebilir. Alınan hasara bağlı olarak boynun arka kısmında şişlik, sertlik oluşabilir. Eğer enseye doğru herhangi bir fiziksel darbe söz konusuysa, ani müdahale için bir an evvel uzman hekime başvurunuz.

Boyun Kaslarının Uzun Süre Hareket Etmemesi

Boyun kaslarının uzun süre hareket etmemesini takiben boyun tutulması sorunu yaşanabilir. Özellikle tüm gün bilgisayar başında çalışan kişilerde, hareketsizlikten ötürü boyun bölgesinde sertlik ve ağrı meydana gelebilir. Bu sebepten doğabilecek boyun tutulması ve ağrısını önlemek için gün içinde ara ara boyun egzersizleri-hareketleri yapmakta fayda vardır.

Ensenin herhangi bir noktasında farkedilen sertlik(şişlik), ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Sertliğin altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavisi için uzman hekime danışılması tavsiye edilir. Konuyla ilgili daha doğru ve geniş bilgi için kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ