Evde Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?

İnsan ömrünün üçte birinin uyuyarak geçtiği gerçeği göz özünde tutulursa yatakların temiz olması sağlık açısından oldukça önemli olduğu kaçınılmaz bir gerçek olur. Ağır ve büyük eşyalar olduğu için temizliği göz korkutur.

Kolaylıkla temizlemek zor bir ihtimal gibi gözükür. Ancak evlerde basit birkaç yöntem ile yatak temizlemek kolay bir işlem haline dönüşür. Yataklarda farklı lekelerin oluşması mümkün olduğu gibi kullanıldıkça zaman içinde göze gözükmeyen şekillerde de kirlenir.

Kullanıma bağlı olarak yatak akarları oluşur. Bunun yanı sıra yataklar, toz ve bakteri oluşumuna da müsait eşyalardandır. Uykuda terleme gibi sebeplerden kaynaklı bu sonuçlardan kurtulmak için ise karbonat, lavanta yağı, elektrik süpürgesi, kevgir, ince uzun bir sopa, mısır nişastası, tüm yüzeyler için temizleyici, ılık su, bez ve çarşaf gibi her evde kolaylıkla bulunabilecek malzemeler kullanılır.

1-)Karbonat ile Temizleme

Öncelikle yatağınızın üzerinde bulunan tozları ve ölü derileri temizlemek adına elektrik süpürgesi ile temizleyin. Süpürgenin ucunun temiz olmasına dikkat edin. Daha sonra 1 ya da 1.5 su bardağı karbonata 8 damla lavanta yağı ekleyin. Bu oranlar ile hazırlayacağınız karışımı yatağınızın büyüklüğüne göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Bu karışımı hazırladıktan sonra kevgir yardımı ile yatağınızın üzerine serpin. Yatağınızdaki tüm kokuların geçip yatağınızın iyice temizlenmesi için en az 1 saat bekleyin. Bekledikten sonra tekrar elektrik süpürgesi ile yatağınızı süpürün.

2-)Mısır Nişastası ile Temizleme

Yatağınızı üzerindeki kalıntılardan arındırmak adına süpürün. Ardından 2 yemek kaşığı mısır nişastası ve 2 yemek kaşığı karbonat oranında hazırladığınız karışımı kevgir kullanarak veya eliniz ile yatağa serpin. En az 30 dakika bekleyin ve tekrar süpürün.

Ardından tüm yüzeylerde kullanılabilecek bir temizleyici ile soğuk suya ekleyerek bir bez yardımı ile bütün yatağı silin. Sıcak su kullanırsanız yatağınızda kir varsa daha derinleri işlemesine ve daha zor çıkmasına neden olur. Bu aşamada yatağı fazla ıslatmamaya çalışın. Aksi halde yatağın kuruması daha uzun sürer ve tam kurumadan kullanılan yataklarda küf oluşur. Bu işlemin ardından kuru bez ile tampon yapın ve kuru bir çarşaf atın yatağın üzerine. Vilada sopası ya da oklava gibi ince uzun bir sopa yardımı ile yatağa vurarak yatağın nemini iyice alın ve tamamen kurumasını bekleyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ