Gaz Kaçağı Nasıl Kontrol Edilir?

Gaz Kaçağı Nasıl Kontrol Edilir?

Mutfaklarda, iş yerlerinde, toplu beslenme yapılan kurumlarda ve sanayi tipi üretim yapılan yerler başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan tüp ve doğalgazlar renksiz olmaları nedeniyle kaçak oluşması durumunda kolayca tespit edilememektedir. Gaz kaçakları durumunda can ve mal sağlığına yönelik büyük bir tehdit söz konusudur. Olası patlama durumlarında büyük ve toplu kayıplar verilebilmektedir.
Evlerden büyük işletmelere kadar pek çok alanda ısınma sistemleri ile üretim teknolojisinde kullanılan gaz sistemlerinin kurulumu uzmanlar tarafından dikkatli bir biçimde yapılmalıdır.

Gaz kaçağının olduğu durumlarda bu arızayı hemen fark etmek pek mümkün olmamaktadır. Gazın renksiz olmasının yanı sıra havada yavaş yavaş dağılması ve askıda kalması sebebiyle bulunulan mekanda uzun süreçte kendini belli etmektedir.

Gaz Kaçağı Nasıl Kontrol Edilir?

Ev ya da iş yerlerinde bulunan tüplerin ocak ve benzeri aygıtlara hortum ile birleştirildiği noktaya ve başlık bölümlerine köpük sıkınız. Eğer köpük gibi bir maddeniz yoksa sabundan yapabileceğiniz sabun köpüğü de bu konuda işinize yarayacaktır. Köpüğü sürdükten sonra köpüğünüzde hava kabarcıkları oluşuyorsa gaz kaçağı söz konusu demektir. Sabun ya da köpüğün bulunmadığı durumlarda ise tükürük salgınızı kullanarak gaz kaçağı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

UYARI: Gaz kaçağı durumundan şüphe duyulan hallerde kesinlikle kibrit, çakmak ve benzeri yanıcı maddeler kullanılmamalıdır.

Gaz Kaçaklarında Yapılması Gerekenler

  • Elektrik ve elektrikle alakalı her türlü maddeden uzak durulmalıdır. Aksi halde ışık açmak için dokunduğunuz elektrik düğmesi bile patlamalara sebep olabilmektedir. Ülke geçmişimizde de böyle kötü olaylar mevcuttur.
  • Ortamdaki her kapı ve pencereyi açarak mekanı havalandırmalısınız.
  • Kesinlikle çakmak, kibrit gibi yanıcı maddeler kullanılmamalıdır.
  • Kapı zili gibi düğme mekanizması ile çalışan sistemler kullanılmamalıdır.
  • Gazların salınımını sağlayan tüm vanalar kapatılmalıdır.
  • Gaz kaçağı durumunu yetkililere bildirmek için evde bulunan telefonlar kıvılcım oluşturma ihtimaline karşı kullanılmamalı, komşulardan telefon edilmesi rica edilmelidir.
  • İletişim aracı temin edildiği takdirde 187 Doğalgaz Acil Hattı aranmalıdır.
  • Gaz kaçağı olduğu düşünülen ortamda sigara içilmemeli, içenlerin de söndürmesi sağlanmalıdır.
  • Fiş sistemi ile çalışan araçların fişleri takılmamalı ya da çıkarılmamalıdır.
  • 187 Doğalgaz Acil Hattı ile iletişime geçtikten sonra gelen uzman ekibe gaz kaçağının yoğunluğu hakkında net ve doğru bilgiler verilmeli, ekibin iş eşyalarına dokunulmamalıdır.
  • Gaz kaçağı olduğu düşünülen ortamdaki canlı olan her varlık en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Ortamın elektrik sistemi kesilmelidir.
  • KESİNLİKLE gaz kaçağına kendiniz müdahale etmemelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ