Göğüste Ödem

Göğüste Ödem

Vücut dokularında fazlaca sıvı birikmesi/toplanması sonucu olarak baş gösteren şişlikler, ödem olarak tanımlanmaktadır. Vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen ödem şişlikleri daha çok el, kol ve bacaklarda görülmektedir. Kimi zaman göğüste ödem şeklinde de rastlanabilen bu şişlikler, özellikle kadınlarda paniğe ve endişeye sebebiyet verebilmektedir.

Göğüste farkedilen yumru, kitle kadınların hemen paniğe ve endişeye kapılmasına neden olmaktadır. Endişenin altında yatan neden; ele gelen kitlenin meme kanseri bulgusu olabileceği ihtimalidir. Fakat göğüsteki kitle, ödem şişliği de olabileceğinden sakin olunmalı doğru tetkik için bir an önce uzman doktora başvurulmalıdır.

Göğüste Ödem Neden Olur?

Alerjik Reaksiyon/Durum

Cildin alerjiye yol açabilecek etken maddeye karşı gösterdiği tepki, alerjik durum olarak bilinmektedir. Alerjiyi tetikleyici madde ise, alerjen madde şeklinde ifade edilmektedir. Vücutta kendini daha çok şişlik, kaşıntı ve kızarıklık gibi sonuçlarla gösterir. Göğüste ödem probleminin altında yatan neden; alerjik reaksiyon olabilir. Bu sebepten oluşabilecek ödem şişliklerini önlemenin en etkili yolu; alerjen maddenin belirlenmesi ve bu etken maddeden uzak durulmasıdır.

Yanık Durumu 

Sıcak bir cisim veya sıvı ile cildin temas etmesi durumu, yanık olarak ifade edilmektedir. Cildin yanığa karşı verdiği tepki olarak ödem şişlikleri baş gösterebilmektedir. Göğüs bölgesine doğru sıcak su dökülmesi veya herhangi bir cismin temas etmesi halinde göğüste ödem sorunu görülebilir.

Böcek Isırıkları

Böcek ısırıkları da ödem şişliklerinin nedenleri arasındadır. Göğüste ödem şikayetinin altında yatan neden böcek ısırıkları olabilir. Özellikle sıcak yaz aylarında bu sebepten şişlik sorununa sık rastlanmaktadır.

Ödem Neden Olur?

Uzun süreli hareketsizlik, ciltte oluşan yanık veya geçirilen bir cerrahi operasyon gibi pek çok etken ödem şişliklerine neden olabilmektedir. Dokular arasında biriken sıvının yani ödemin bir çok sebebi olabilir;

  • hareketsiz yaşam tarzına sahip olan kişilerde ödem şişliklerine sık rastlanır
  • geçirilen cerrahi operasyonun(ameliyatın) ardından görülen ödem şişlikleri yaygındır
  • cildin yanığa karşı gösterdiği tepki olarak şişlikler oluşabilir
  • hamilelik evresinde hormonal değişimlere bağlı olarak, vücutta çok fazla tuz ve su tutma eğilimi söz konusudur. Bu yüzden gebelik döneminde el ve ayaklarda şişlikler fazlaca görülür.
  • diyabet ilaçları, doğum kontrol hapları ve bazı kemoterapi ilaçları gibi kullanılan ilaçların etkisi olarak vücutta ödem meydana gelebilmektedir.

Yukarıda bahsedilen etkenlerin yanı sıra vücuttaki ödemler ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, diyabet, tiroid bezi rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorununun sonucu olarak ödem meydana gelebilmektedir. Bu yüzden kesinlikle göz ardı edilmemeli , doğru tetkik için uzmana başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ