Dil Üzerinde Kararma ve Kırmızı Kabarmalar

Dil Üzerinde Kararma ve Kırmızı Kabarmalar

Dil üzerinde meydana gelen renk değişimleri ya da dilin mukozal yapısında meydana gelen değişim bazı hastalıklar hakkında bilgi vermektedir. Dil üzerinde kararma ve kırmızı tabaka oluşumu genellikle kişinin bir rahatsızlığa yakalandığının göstergesidir.

Dil üzerinde kararma oluşumu ciddi bir hastalığın göstergesidir. Genellikle bağışıklık sisteminde meydana gelen bir rahatsızlık ya da bir zehirlenmenin belirtisidir. Dil üzerindeki kararmanın şiddeti rahatsızlığın şiddeti ile doğru orantılıdır.

Dil üzerinde kırmızı kabarcık oluşumu akla ilk olarak kişinin sıcak bir yiyecek ya da içecek içerek dilin mukozal yapısına zarar vermesinden dolayı oluştuğunu düşündürmektedir. Aynı zamanda acı yenmesi de dilde kırmızı kabarcıkların oluşumuna sebep olabilir.

Dil üzerinde meydana gelen kırmızı kabarcıklar bakteri kaynaklı da oluşabilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda dile kırmızı kabarcıklar ve buna eşlik eden bir koku bulunmaktadır.

Dil üzerinde kararma ve kırmızı kabarmalar birlikte mantar enfeksiyonlarının belirtisi olabilir. Bu durumda dil üzerindeki kararma daha çok dil köküne doğrudur. Kişi yutkunurken acı çekmektedir. Bu tarz rahatsızlıklarda acilen doktora giderek muayene olunmalıdır. Çoğu zaman antifungal ilaçların kullanımı ile kişi bu durumdan kurtulur.

Dil Kararması Neden Olur?

Dil kararmasının birçok sebebi olabilir. Dilde meydana gelen kararmalar her zaman tehlikeli bir duruma işaret etmez. Yediğimiz bazı yiyecek ve içeceklerden dolayıda dilde kararma meydana gelebilir, bu durum genellikle geçicidir. Dişlerin fırçalanması sonucu geçer.

Dilde meydana gelen ve ciddi bir rahatsızlık olan kıllı dil uzun süredir sigara, alkol ve antibiyotik kullanan kişilerde görülmektedir.

Kıllı dil sendromunda dilde sigara, alkol ve antibiyotik kullanımına bağlı olarak başlarda küçük küçük siyah benekler oluşmaktadır. Daha sonra oluşan bu küçük siyah benekler birleşerek dilin tamamen siyahlaşmasına sebep olmaktadır. Bu lekelerin oluşumunda mantarlar görev almaktadır. Bu tarz durumlarda sigara, alkol ve antibiyotik kullanımının bırakılması, antifungal ilaç kullanılarak mantar enfeksiyonunun sonlandırılması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ