Gömlekteki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Gömlekteki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle çamaşır tellerinin paslanmasından dolayı kıyafete pas geçmesi ve pas lekesi oluşumu gömlekler de sıkça pas lekesinin oluşma kaynağıdır.Aynı zamanda kişinin paslı bir eşyayı gömleğine değdirmesi de pas lekesi oluşumuna sebep olabilir. Gömleklerin paslanabilecek materyallerden yapılan düğmelerinden, kol düğmelerinden dolayı paslanması nadir de olsa yaşanılan bir durumdur. Gömlekte meydana gelen pas lekelerinin çıkarılması için uygulanacak birkaç püf nokta aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

1-)Limon ve tuz kullanın

Gömlekte pas lekesinin bulunduğu kısma limon suyu dökünüz. Limon suyunu döktükten sonra üzerine bir miktar tuz ilave ediniz. Limon pas lekelerinin çıkarılması için kullanılan en kesin yöntemdir. Pas ve limonun içerisinde bulunan sitrik asit kimyasal reaksiyona girer ve pas lekesi kolayca gömlekten çıkar.

2-)Güneşte Kurutun

Limon ve tuz döktüğünüz gömleği hemen yıkamayınız. Öncelikle kuruması için biraz zaman veriniz. Bu işlemi özellikle açık renkli gömleklerde güneş altında yapınız. Koyu renkli gömleklerin rengi güneşten dolayı solacağı için bu işlemi onlara uygulamayınız.

Güneşte lekeli kısım iyice kuruyana kadar bekleyiniz. Güneşe koymadığınız gömleklerinde kurumasını bekleyiniz. Bu aşama sitrik asidin lekenin derinlerine nüfuz etmesi için gerekli olan zamanı yaratmaktadır.

3-)Uygun Koşullarda Yıkayın

Gömlekteki lekeli kısım kuruduktan sonra gömleğinizi kumaşın özelliklerine bağlı olarak yıkayınız. Elde yıkama ya da çamaşır makinesinde yıkamadan önce lekeli kısmı suda ıslatarak hafif hafif ovmanız lekenin daha çabuk çıkmasını sağlamaktadır.

NOT: İpek, yünlü kumaşlar gibi narin ve uygulanan işlemlerden kolayca zarar görebilecek kumaşlardan yapılan gömleklerde meydana gelen pas lekelerini çıkarmadan önce mutlaka profesyonel bir kuru yıkama çalışanına danışınız. Yukarıda uygulayacağınız işlem ipek ve yün gömleğinize zarar verebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ