Göz Büyümesi ve Tiroid

Göz Büyümesi ve Tiroid

Göz büyümesi ve tiroid hastalığının son yıllarda yapılan araştırmalarda birbiri ile bağlantılı olduğu saptanmıştır. Hatta tiroid göz rahatsızlığına literatürde Graves oftalmopatisi denilmektedir.

Graves oftalmopatisi özellikle zehirli guatr hastalığında kendini göstermektedir. Aynı zamanda ender de olsa tiroid yetmezliğinde ve hasimoto hastalığında da göz büyümesi gözlenmektedir.

Tiroid göz hastalığı denilen Graves oftalmopatisi;

  • Gözlerde büyüme
  • Gözlerde kanlanma
  • Gözlerde ve göz kapaklarında şişlik
  • Çift görme
  • Bulanık görme
  • Göz kapaklarında çekilme ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Tiroid göz hastalığı bazı kişilerde kandaki T3 ve T4 hormonlarının artışı ile hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu tarz hastalarda gözün arka kısmında yağlanma, göz kaslarında şişlik ve gözün yuvasından fırlama durumu söz konusudur. Bazı graves hastalarında ise tiroid değeri çok yükselmesine rağmen gözlerde tiroid göz hastalığı denilen Graves oftalmopatisi ortaya çıkmamaktadır. Yapılan araştırmalar her hastada bu durumun görülmemesini genetik faktörlerinde işin içinde olduğuna bağlamıştır.

Göz Büyümesi ve Tiroid Tedavisi

Tiroide bağlı gözde meydana gelen büyüme genellikle tiroid hormonlarının kan düzeylerinin normal düzeylere çekilmesi ile düzelmektedir. Ancak bazı olgularda tiroid hormonunun normal düzeye gelmesi gözlerdeki belirtilerin geçmesi için yeterli değildir. Böyle olgularda genellikle oral yoldan ve damar yolundan kortizol kullanılmaya başlanılır.

Kortizol gözlerdeki deformasyonun kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Ancak bazı nadir vakalarda kortizol de işe yaramamaktadır ya da hastalık tekrarlamaktadır.

Gözde meydana gelen graves hastalığı iki dönemden oluşmaktadır. İlk dönem iltihaplı ve ağrının fazla olduğu fazdır. İkinci dönem ise fibrolitik fazdır. Tedavinin yapıldığı ya da tedaviye yanıtın alındığı fa iltihabi fazdır. Bu sebeple bu tarz hastaların tedavisinin yapılmasında bir nevi zaman ile yarışılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ