İğne Vurulduktan Sonra Yaşanan Problem

İğne Vurulduktan Sonra Yaşanan Problem

Herhangi bir rahatsızlığın tedavisi amacıyla ya da bağışıklık sisteminin bir takım hastalıklara karşı direnç kazanabilmesi adına iğne tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bağışıklık sistemi ve herhangi bir rahatsızlığın yanı sıra vücudun uyuşturulması yani anestezi için de iğne uygulanabilmektedir. Bu sebepten iğne uygulaması, çoğu cerrahi operasyonda uygulanmaktadır.

İğne Vurulduktan Sonra Yaşanabilecek Problemler Nelerdir?

Şırıngaya enjektör yardımıyla ampül benzeri şişelerden ilaç çekilir ve yöntem uygulanır. Doğabilecek enfeksiyon ve iltihaplanmayı engellemek için steril ortam ve şırınga olmasına dikkat edilir.

Enfeksiyon/İltihap

İğne uygulanırken kullanılan malzemelerin yeterince steril, hijyenik olmaması durumunda enfeksiyon/iltihaplanma sorunu oluşabilir. Enfeksiyon kendini daha çok şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle gösterir. İğneden sonra oluşabilecek enfeksiyonu önlemek için ortamın hijyenik durumuna ve kullanılacak malzemelerin steril olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Ağrı ve Uyuşma

İğne vurulurken, sinirlerin hasar görmemesi ve ağrı hissi oluşmaması için sinirlerin az olduğu bölgeye uygulanmasına dikkat edilir. Genellikle sinirlerin en az bulunduğu bölge olan kalçaya yapılır. Fakat kimi zaman iğne, sinirlere doğru denk gelebilmektedir. Uygulanan iğnenin sinirlerin üzerine gelmesi, sinirlerin hasar almasına ve buna bağlı olarak ağrı-uyuşukluk hissinin oluşmasına neden olabilir. Özellikle bilinçsiz kişiler tarafından yapılan iğnenin ardından şiddetli uyuşma ve ağrı şikayetine sık rastlanır. Vücutta yanlış bölgelere uygulanan iğne, kişinin sakat kalmasına kadar ciddi sorunlara yol açabileceğinden kesinlikle uzman biri tarafından yapılması gerekmektedir.

İğne vurulduktan sonra kısa süreli ağrı ve uyuşukluk geçicidir, gayet normal kabul edilir. Ancak çok şiddetli ağrı ve uyuşma hissedilirse, enfeksiyon veya sinir hasarına işaret ediyor olabilir. Bu durumda bir an evvel uzman doktora danışılması gerekmektedir.

Uygulanan iğnenin ardından doğabilecek şikayetleri önlemek için uzman sağlık görevlisi tarafından bu işlemin gerçekleştirilmesine özen gösterilmelidir. Bilinçsiz kişiler tarafından iğne yapılması kesinlikle tavsiye edilmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ