Ä°nstant Maya Nedir?

Ä°nstant Maya Nedir?

İnstat maya, normal mayalara benzeyen, fakat çok daha uzun süre kullanışlı bir maya türüdür. Bu maya, evlerde rahatlıkla kullanabileceğimiz gibi hamur işlerinde de normal mayaların daha üzerinde kabarmayı sağlamaktadır.

Ä°nstat Maya Nedir?

İnstat mayayı daha yakından incelemek gerekirse, yapısı kurudur. Su ile karıştırılmasına gerek yoktur. Direkt olarak un ile karıştırabilirsiniz. Doğru bir şekilde muhafaza edildiğinde 2 yıla kadar rahatlıkla tüketilmektedir.

İnstat maya aynı zamanda uzun süre hamuru kabartma özelliğine korumaktadır. Yani düzgün bir şekilde muhafaza edilmesi aynı zamanda kabarma özelliğini de korumaktadır. İnstat mayaların muhafaza ederken ise ortamın serin ve kuru olmasına dikkat etmelisiniz.

İnstat Maya Sağlıklı mı?

İnstat maya dahil diğer hazır mayalar, doğal maya ile kıyaslandığında sağlıksızdır. Evde hazırlanan mayalar doğaldır ve içerisindeki vitamin ve mineralleri korumaktadır. Fakat hazır mayaların genetiğinde değişiklikler yapıldığı ve içerisine uzun süre saklanmasını sağlamak için koruyucu maddeler eklendiğinden içerisindeki vitamin ve minerallerin etkisi yok denecek kadar azalmaktadır.

Ev Yapımı Maya Nasıl Yapılır?

  • EÄŸer saÄŸlık açısından mayanızı evde kendiniz hazırlamak istiyorsanız, malzemeler oldukça basittir. Bu malzemeler; taze buÄŸday unu, tuz ve sudur.
  • Maya hazırlarken öncelikle bir su bardağı kadar unu, çay bardağı kadar su ve birkaç tutam tuz ile iyice karıştırın. Bu karışımı küçük bir kap içerisine alıp üzerine herhangi bir saç, tüy düşmemesi için ince bir tül ile kapatın ve iki gün oda sıcaklığında bu ÅŸekilde dinlendirin. Ä°kinci günün sonunda hamurda ekÅŸimsi bir koku ve görüntüsünde ise kabarcıklar veya çatlaklar meydana gelmiÅŸ olması gerekmektedir. EÄŸer maya bu ÅŸekilde ise yine bir bardak un ve bir çay bardağı su ile yoÄŸurarak tekrar 1 gün dinlendirmeniz gerekmektedir.
  • 3. günün sonunda ise yine kontrol etmeniz gerekmektedir. Maya hala ekÅŸi kokuyorsa ve görüntüsü yine çatlaklı ise bu sefer de 2 su bardağı un ve 2 çay bardağı su ile karıştırılıp tekrar yoÄŸurulur. Yine aynı ÅŸekilde bir gün daha dinlendirildikten sonra mayanız kullanıma hazırdır. Maya yapımında bekletmek çok önemlidir ve 5 gün idealdir.

Maya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Mayanın hazırlanış aÅŸamasındaki kokusu ekÅŸidir. Fakat bu ekÅŸi koku kötü bir koku deÄŸildir. EÄŸer hazırladığınız mayanın kokusunda bozulma kokusu gibi bir koku varsa, kullandığınız malzemelerden dolayı bozulmalar meydana gelmiÅŸ olabilir. Tüketmemelisiniz.
  • Maya yaparken kullandığınız malzemelerin kullanım tarihlerine dikkat etmelisiniz. Özellikle unun taze olması oldukça mühimdir. Un da bayatlama varsa, mayanız da istediÄŸiniz gibi olmayacaktır.
  • Mayayı bekletmiÅŸ olduÄŸunuz ortamın ısısı da oldukça önemlidir. Çok sıcak bir ortamda bekletiyorsanız mayanız tutmayacaktır. EÄŸer soÄŸuksa fazla sertleÅŸecektir ve yine olması gereken kıvamda olmayacaktır. Bu yüzden en fazla 18-19 derece olacak ÅŸekilde, kuru bir yerde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ