Kalamar Nasıl Temizlenir?

Kalamar Nasıl Temizlenir?

Kalamar, kafadan bacaklılar grubunda bulunan omurgasız bir deniz canlısıdır. Kafadan bacaklı grubunda olmasından dolayı kafa bölümünden uzanan vantuzları bulunmaktadır. Bu nedenle ahtapotu anımsatsa da birbirlerinden farklı deniz canlılarıdır. Kalamar ahtapottan çok mürekkep balığına benzer. Ancak kalamar ve mürekkep balığı farklı deniz canlılarıdır.

Kalamarın içinde de savunma amaçlı mürekkep keseleri bulunması mürekkep balığı ile aynı olması düşüncesi oluşturmaktadır. Birbirlerine çok benzeyen bu iki deniz canlısı farklı türlere aittir. Deniz ürünleri sevenler için eşsiz bir lezzet olarak kalamar sofralarda yer almaktadır. Ancak evlerde kalamar temizliği yapmak birçok kişi için zorlu bir iş olarak gözükür. Her ne kadar zorlu gözükse de doğru adımların izlenmesi sonucunda oldukça kolay bir iş olacaktır. Kalamar kıkırdak dokuya sahip bir deniz canlısı olduğu için en zorlu gözüken nokta kıkırdak dokusunun temizlenmesidir. Fakat doğru adımlar uygulandığı takdirde kolaylıkla kalamar temizliği yapılır.

Kalamar Temizleme Yöntemleri

1-)İç Organların Temizlenmesi

Kalamar temizliğinde en önemli nokta iç organların temizlenmesidir. Çünkü kalamar kıkırdak dokuya sahip olan bir deniz canlısıdır. Bu nedenle iç kısmında çubuk şeklinde kıkırdak dokuda bir omurga sistemi bulunur. Tüm iç organları ve bu kıkırdak doku baş bölümüne bağlıdır. Bu nedenle vantuz kısımları sıkıca tutularak baş kısmı ile birlikte kuvvetli bir şekilde çekilir. Bu şekilde birbirlerine bağlı olmalarından dolayı tüm iç organları kolayca çıkar.

Ancak bu işlemi uyguladıktan sonra iç kısmında kıkırdak dokunun kalıp kalmadığı kontrol edilir ve çubuk şeklinde olan kıkırdak dokunun tamamen çıktığından emin olunur. Aksi halde pişirme işleminin ardından kıkırdak doku sertleşerek hoş olmayan bir tat verir.

2-)Kanatların Koparılması

Yapısı gereği iki adet kanada sahip olan kalamarın kanatları tüketilebilir. Kalamarın kanatları doğrudan gövdeye bağlı değildir ve temizlenmesi gereken zar yapısının çıkması için kalamarın kanatlarının koparılması gerekir. Bunun için kalamarın kanatları tutularak çekilir. Kanatlar doğrudan gövdeye bağlı olmadığı için kanatların ne şekilde tutmuş olursanız olun kopması gereken yerden koparak zar yapısını da beraberinde getirir. Zar temizliği yapmak için koparılan kanatları tüketmek istiyorsanız ayrı bir yere koyarak daha sonra pişirebilirsiniz.

3-)Dış Yüzey Temizliği

Son olarak kalamarın dış yüzeyinin temizlenmesi gerekir. Bunun için moru andıran dış yüzeyini çıkarmak gerekir. Yapısı gereği bu kısım oldukça kolay çıkar. Bu nedenle bir ucundan tutarak çekmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemin ardından temizliğinden emin olmak için kalamarı ince ucundan tutarak bir bıçağın ters tarafı ile iyice sıyırın.

NOT: Kalamarın kol ya da bacak olarak da adlandırılan vantuz kısımları da oldukça lezzetlidir. Bu nedenle vantuz kısımlarını kafa kısmına en yakın noktasından keserek tüketebilirsiniz. Temizlenmesine gerek yoktur. Ancak isteğe bağlı olarak üzerindeki zar yapısı çıkartılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ