Bakır Tava Nasıl Temizlenir?

Bakır Tava Nasıl Temizlenir?

Bakır doğası gereği sıkça rengini kaybetmekte halk arasındaki deyimiyle kararmaktadır. Kararma işlemi kimyasal reaksiyon sonucu oluşmaktadır. Hava ile temas eden bakır eşyalar okside olarak kararır. Bu durum su ile temas eden bakır tava, tencere, cezve gibi bakır eşyalarda daha sık meydana gelmektedir.

Bakır kapların iç yüzeyi bakır ustaları tarafından belirli aralıklar ile kalaylanmalıdır. Kalaylanmayan bakır kaplar insan sağlığına ciddi zarar vermektedir. Bu durum bakır zehirlenmelerine sebep olmaktadır.

Bakır tava, tencere, cezve gibi eşyaların dış yüzeyi evde kullanılacak malzemeler ile kolayca temizlenebilir. Bakır tava nasıl temizlenir?

Sirke ve Tuz Yöntemi

Evde kolayca bulabileceğiniz sirke ve tuzu kullanarak bakır tavalarınızı kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bu işlem için derin bir kaba 1 su bardağı sirke ve tuz koyunuz içerisine bakır tavayı oturdunuz, kısık ateşte bakır tava parlayana kadar kaynatınız.

Bu işlem kolayca bakır tavanızın temizlenmesini sağlayacaktır. Bu işlemden hemen sonra tavanızı bez ile kurulayınız. Bakır eşyalar ıslandıktan ya da yıkandıktan sonra mutlaka kuru bir bez ile kurulayınız.

Limon ve Tuz Yöntemi

Bakır tavanın boyutuna bağlı olarak limon sayısını arttırabilirsiniz. Limonu ortadan ikiye bölünüz, limonların üzerine kaya tuzu serpiniz. kaya tuzlu limonlar ile bakır tavaların dış yüzeylerini ovunuz. Bu işlem sonrasında bakır tavayı ılık su ile durulayınız ardından kurulayınız.

Tuz, Sirke ve Un Yöntemi

Kolayca uygulayabileceğiniz bu yöntemde tuz, sirke ve unu karıştırarak hamur kıvamına getiriniz. oluşturulan hamur bakır eşyaların kararan kısımlarına tabaka halinde sürülmeli ve bekletilmelidir.

Belli bir süre sonra bu tabak çıkarılır, bakır tava ılık suda yıkanır ve kurulanır.

Ketçap Yöntemi

Ketçap bakırı parlatır mı demeyin sonuca siz bile inanamayacaksınız. 3 kaşık ya da bakır tavanın boyutuna göre daha fazla ketçap bir beze konur ve kararan kısımlar ovulur. İşlem kararmalar geçene kadar devam eder. İşlem sonunda bakır tava ılık su ile yıkanır ve kurulanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ