Kandaki Wbc Değerinin Sürekli Yüksek Çıkması

Kandaki Wbc Değerinin Sürekli Yüksek Çıkması

Beyaz kan hücreleri tanımlamasında kullanılan WBC, ingilizcedeki “white blood cell” teriminin kısaltmasıdır. Kanda bulunan beyaz kan hücreleri yani lökositler(akyuvarlar), enfeksiyon oluşumunda oldukça etkili rol oynamaktadırlar. Enfeksiyona sebebiyet verebilecek virüs, bakteri gibi zararlı mikroorganizmalara karşı savunma mekanizması gütmektedirler. Enfeksiyon durumunda ise kanda ölçümlenen parametrelerden biri olan WBC(white blood cell) değeri yüksek çıkabilmektedir. Bunun nedeni; enfeksiyon durumunda vücudun daha fazla lökosit üretmesidir.

Kandaki WBC Değerinin Yüksekliği

Kanda bulunan beyaz kan hücrelerinin sayısının ölçümlendiği test, WBC testi olarak bilinmektedir. Yapılan bu test sayesinde lökosit sayısı saptanarak, çeşitli rahatsızlıkların tanısı yapılabilmektedir. WBC yani lökosit sayısının normal seyrinden fazla çıkması, WBC yüksekliği şeklinde ifade edilmektedir. Kandaki WBC yüksekliği genellikle enfeksiyonel durumlarla ilişkilendirilse de, altında yatan bir çok neden olabilir.

Kanda WBC Değeri Yüksekliği Neden Olur?

Enfeksiyonel Durum

Vücudun savunma mekanizma yapısı olan bağışıklık sistemi, vücutta bakteri ve virüs gibi çeşitli zararlı mikroorganizmaların artması durumunda mücadele için daha fazla lökosit üretimini tetikler. Kemik iliği tarafından üretilen lenfositlerin sayısı, enfeksiyonel durumlarda artış gösterir. Kanda saptanan WBC değeri yüksekliği çoğunlukla enfeksiyonel rahatsızlıkların işaretçisi olarak değerlendirilmektedir.

Psikolojik Etkenler(Aşırı stres, endişe vs.)

Aşırı stres ve endişe gibi yoğun psikolojik etkenlerin neticesinde kandaki WBC değerinde artış gözlenebilir. Stres hali geçtikten sonra kanda bulunan lenfosit değerinin eski haline dönmesi beklenir.

Sigara İçmek

Sigara içmenin sağlık açısından bir çok zararı olduğu gibi lökosit değerlerinin artmasına da sebebiyet verebilmektedir. Sigara içmek ciğerlerde iltihaplanmayı tetikleyicidir. İltihaplanmanın tetiklenmesi ise kandaki WBC değerinin yükselmesine neden olur.

Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıkları

Vücudu hastalıklara ve zararlı organizmalara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminde oluşabilecek sorunlar veya rahatsızlıklar, WBC değeri yüksekliğine neden olabilmektedir. Crohn hastalığı ve doğuştan gelen bazı bağışıklık sistemi rahatsızlıklarında kanda WBC yüksekliği sonucuna sık rastlanmaktadır. Bu rahatsızlıklar söz konusuysa, düzenli doktor kontrolü gerekli görülebilir.

WBC Yüksekliği Nasıl Geçer?

Kandaki WBC değeri yüksekliği genellikle enfeksiyondan kaynaklandığından, genel çözüm antibiyotik kullanımı yönündedir. Uzman doktorlar tarafından lökosit sayısının normale döndürülmesinde genellikle antibiyotik ile tedavi tercih edilmektedir. Antibiyotik dışında ise;

  • C vitamini alımı
  • Omega-3 yağ asitleri
  • antibiyotik kullanımı

WBC(lökosit) değerinin yüksek çıkması” sonucunun altında yatan bir çok neden olabilir. Nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavi yöntemi için bir an evvel uzman doktora başvurulması önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ