Kişniş Nerelerde Kullanılır?

Kişniş Nerelerde Kullanılır?

Kişniş aslında kullanım alanı çok geniş bir gıdadır. Çok bilinmese de özellikle aşçıların sıkça kullandığı bir bitki tohumudur diyebiliriz kişniş için. Sadece kurutularak tüketilen bu bitki, sağlığa da oldukça faydalıdır.

Kişniş Nerelerde Kullanılır?

Kişniş yemeklerde kullanılır, aynı zamanda şekerleme ve pastacılıkta da sık sık tercih edilmektedir. Bitkinin taze hali ise parçalanarak çorba ve salatalara da ilave edilir.

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

  • Kişniş, özellikle çok sık gaz sancısı çeken kişiler için kaynatılıp içildiğinde gaz sancılarını gidermektedir.
  • Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Sinirleri yatıştırır.
  • Sindirim güçlüğü çekenlerde, hazmın daha rahat bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.
  • İştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Özellikle şiddetli regl ağrı çeken kadınlarda, ağrının büyük oranda giderilmesine yardımcı olur. Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
  • Hamilelikte tüketildiğinde doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

Kişnişin Yan Etkileri Nelerdir?

Her gıdada olduğu gibi kişniş de aşırı tüketildiği zaman sağlığa zararlı sayılabilecek yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerden de bahsetmek gerekirse;

  • Kişniş bitkisinin aslında ilk fayda sağladığı organlarımız mide ve bağırsaktır. Fazla tüketilmesi durumunda ise bu organlar ile alakalı problemlere yol açabilmektedir. En belirgin yan etkisi ise ishaldir.
  • Alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu yan etki ise daha çok kaşıntı ile kendini gösterebilmektedir. Çok miktarda tüketmemek gerektiği gibi yemeden önce de muhakkak alerjiniz olup olmadığını teyit etmek için önce ufak bir parça tüketmeye özen gösterin.
  • Mide rahatsızlıklarınız varsa yine kişniş tüketiminde dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kişniş Nasıl Tüketilmelidir?

  • Kişnişi pratik olarak ek gıda olarak tüketebilirsiniz. Hem kolay bir şekilde hazırlamış olursunuz hem de direkt olarak bu bitkiden yararlanmış olursunuz. Bu ek gıdaları açarsak ise taze kişnişi aynı diğer bitkiler gibi haşlayarak üzerine yoğurt dökerek tüketebilirsiniz. Böylece kişnişin içindeki vitamin ve mineralleri direkt olarak almış olacaksınız.
  • Kişnişi çay olarak tüketebilirsiniz. Çay yapımında kişniş taze bitki olarak kullanılmaktan ziyade, kişnişin tohumu kullanılmaktadır. Bu tohumun sakinleştirici özelliği olduğundan bahsetmiştik. Tohumu kaynatarak çay haline getirdiğinizde aslında papatya çayından daha etkili bir hale gelmektedir. Çay olarak tüketilmesinin bir diğer nedeni ise stresi azaltmasıdır. Çok fazla kaygı ve stres yaşayan kişiler gün içinde bir fincan kişniş çayı içerek, bitkisel yöntemler ile bu rahatsızlıklarından kurtulabilir.
  • Kişnişi salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz demiştik. Yine hazırlanışı basit ve doğrudan faydalanmanızı sağlayacaktır bu şekilde tüketmeniz. Yalnızca salatalarda kullandığınız kişnişin taze ve yapraklı olması mühimdir. Yapraklarını yaptığınız salataya karıştırarak ek bir öğün olarak tüketebilir ve midenizi rahatlatabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ