Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıyma, türk yemeklerinin çoğunda sıklıkla kullanılan ve vazgeçilmez bir yer alan bir şarküteri ürünüdür. Kıymanın çok farklı şekillerde kulanılabiliyor olması evlerde sık sık bulundurulmasına neden olmaktadır.

Kıymanın evlerde saklanış şeklini bozulmadan uzun süre saklanması için önem teşkil etmektedir. Genellikle kıyma derin dondurucuda dondurularak saklanır ya da kavrularak kavanozlar içerisinde hava almadan saklanır.

Kıyma, et ürünü olduğu için kolaylıkla sıcaklığın etkisi ile bozulabilir. Zengin içeriğinden dolayı mikroorganizma üremesine açıktır ve bozulduğu takdirde tüketimi ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.

Kıymanın bozulduğunda neler meydana geldiği ya da nasıl bozulduğunu anlamak için aşağıda dikkat edilmesi gereken püf noktalar anlatılmaktadır. Siz de son kulanma tarihinden emin olamadığınız kıyma ve türevlerinde aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz.

1-)Rengine Bakınız

Taze kıyma ve et türevleri genellikle pembe ve kırmızı bir et rengine sahiptir. Taze et ve et ürünlerine uzaktan bakıldığında dahi bu doğal renkten dolayı kolaylıkla bozulup bozulmadığını anlayabiliriz.

Canlı olmayan solgun haldeki renklerde, kahverengine kayan tonlardaki kıymalarda ve et türevlerinde kişi şüphelenmeli kulanmaktan kaçınılmalıdır.

2-)Kokusuna Bakınız

Bozulan kıyma ve et türevleri kesinlikle hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Bu koku ilk zamanlarda çok baskın bir şekilde anlaşılamayabilir ancak renkten şüpheli olunduğu durumlarda kokuda da değişiklik var ise kişi bu kıymayı kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Kıymada koku oluşumu mikroorganizma üretiminin başlanıldığının da göstergesidir. Bu nedenle bu tarz kıymanın tüketimi sağlık açısından da zararlıdır, kişinin zehirlenmesine sebep olur.

3-)Tadına Bakınız

Tat, birçok yiyeceğin ve içeceğin bozulup bozulmadığını anlamak için kullanılan bir yöntemdir. Kıymanın tadında meydana gelen değişim bozulduğunun bir göstergesidir. Tadında değişiklik olan et ve et ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir.

Tadından emin olunamayan durumlarda koku ve rengine de dikkatlice bakılmalıdır. Pişirilmiş kıyma ve türevlerinde koku ve görünüş değişebilir ve tam emin olunamayabilir. Böyle durumlarda tadında bir şüpheli durum var ise kesinlikle tüketmeyiniz.

NOT: Uzun süreli sıcakta bekletilen kıyma, et ve et ürünlerinde kullanımdan kaçınınız. Renginde, kokusunda ve tadında büyük bir değişim olmasa da kullanmaktan kaçınınız. Bazı durumlarda bu üç unsurda belirgin bir değişim gözlenmese de kıyma bozulmuş olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Shmaraae dedi ki:

    KД±ymanД±n BozulduДџu NasД±l AnlaЕџД±lД±r? | Haber Sizseniz vidalista 60

BİR YORUM YAZ