Kızartma Yağı Kaç Kez Kullanılır?

Kızartma Yağı Kaç Kez Kullanılır?

Kızartma, hem kahvaltı hem de çay saatlerinin vazgeçilmez gıdalarından bir tanesidir. Özellikle sabah kahvaltılarında patates kızartması çok sevilen bir öğündür. Ancak kızartma esnasında kullanılan yağların birden fazla defa kullanılması, sağlık açısından büyük risklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kullanım sırasında bazı noktaların bilinmesi ve bu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kızartma Yağının Kullanım Süresi

Tüketilen hazır besinlerde genel olarak trans yağ kullanımı kaçınılmazdır. Trans yağ oranı bakımından zengin olan besinlerin kızartma yağı ile birleşmesi, bir tepkimeye yol açarak, kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Bu yağın defalarca kullanımı ise risk faktörlerinin artması anlamına gelmektedir. Bu nedenle kızartma için kullanılan yağın en fazla 3 defa kullanılması gerekir.

  • Kızartma yağının halken kullanılabilir durumda olup olmadığı, kokusundan anlaşılabilmektedir. Bunun için kızartma yağı koklanmalı ve yanık benzeri bir koku mevcut ise bu yaÄŸ artık kullanılmamalıdır.
  • Elbette, kızartma yağının kullanım süresinde, kızartılan malzeme de çok önemlidir. Söz gelimi yalnızca patates kızartması için kullanılan yaÄŸ, 4 defaya kadar kullanılabilir. Ancak galeta unlu kızartmalar ya da patlıca, mücver gibi daha fazla yağın kirlenmesine neden olan gıdaların kızartılmasında kullanılan yaÄŸların ikinci defa bile kullanılmaması gerekir.
  • Kızartma yağının içinde kızartılan malzemeye ait parçacıkların kalması durumunda, ikinci kullanımdan sonra yağı mutlaka atılması gerekir.
  • Bekletilecek olan kızartma yağı ise cam ve kapaklı bir kavanoz içinde bekletilmelidir.

Kızartma Yağı Sağlıklı mı?

  • Kızartma iÅŸlemi sonrasında kullanılan yağın, kızartmanın yapıldığı tencerede kalması, yağın daha tehlikeli bir hale gelmesine neden olmaktadır. EÄŸer yağın halen kullanılabilir durumda olup olmadığı merak ediliyor ise içerisine bir parça ekmek atılmalıdır. Åžayet ekmeÄŸin üzerinde siyah leke oluÅŸumu söz konusu deÄŸilse, yaÄŸ 1 defa daha kullanılabilir demektir.
  • Buna ek olarak, kızartma yağının rengi de birtakım ipuçları vermektedir. Kokusunda deÄŸiÅŸiklik ortaya çıktığı gibi yağın renginde de kullanım sonrasında bir miktar koyulaÅŸma meydana gelir. EÄŸer rengi koyulaÅŸmış olan kızartma yağının kullanımına devam edilirse, bedensel bazı zararlar açığa çıkacaktır. Söz gelimi obezite, damarlarda tıkanıklık ya da sertleÅŸme, vücutta iltihaplı hastalıkların oluÅŸması bu zararlara örnek olarak gösterilebilir.
  • Kızartma yağının içinde bir önceki kızartma iÅŸleminden kalan besin parçacıkları, mutlaka süzülmeli ve kızartma yağı aÄŸzı kapalı bir ÅŸekilde muhafaza edilmelidir. Kızartma yağı doÄŸrudan lavaboya ya da çöpe dökülmemelidir. Lavaboya dökülen kızartma yaÄŸları borularda tıkanıklıklara yol açar. Ayrıca bu tür yaÄŸların doÄŸaya karışmaması için ayrı bir kapta biriktirilerek çöpe atılması saÄŸlıklı bir çevre için de son derece önemlidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ