Kızılcık Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kızılcık Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kızılcıkgiller ailesine ait bir bitki türü olan kızılcık, diğer bir adı ile ergen 5 ila 8 metre arasında bir boya sahiptir. Kızılcık bitkisinin yaprakları tüylü ve damarlı bir yapıya sahiptir. Damarları birbirine paralel olup damar boyunca iki taraflı olarak tüylü bir yapısı vardır. Bitkinin adına verilen kızılcık aynı zamanda bu bitkinin meyvesine de verilen bir isimdir. Kızılcık meyvesi küçük tanelerden oluşan kırmızı renkli bir meyvedir. Özellikle ABD ve Kanada’da rahatlıkla yetişen bu bitki soğuk havalarda yetişebilmektedir.

Birçok meyve sebze gibi özellikle de diğer kırmızı meyveler gibi kızılcık da antioksidan özelliği çok yüksek olan bir meyvedir. Bu nedenle insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kızılcık dondurucuda rahatlıkla saklanabilen besinlerden birisi olarak mutfaklarda yer alır. Ancak kızılcığı derin dondurucuda saklamak için bazı naktalara dikkat etmek gerekir.

Kızılcık Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilir?

Doğrudan Saklama Yöntemi

Kızılcığı dondurucuda saklamak için en çok kullanılan yöntem doğrudan saklama yöntemidir. Uygulaması oldukça kolay ve pratik olan bu yöntem için öncelikli olarak kızılcıklar ayıklanmalıdır. Bu aşamada kızılcık toplanırken içerisine girmiş olan dal parçaları ve yapraklar ayıklanır. Dal ve yaprak ayıklama işlemi sırasında aynı zamanda da çürük ya da bereli kızılcıkların olup olmadığı da kontrol edilmeli ve varsa bu kızılcık meyvelerinin ayrılması gerekmektedir.

Çürük ya da bereli olarak dondurucuya kaldırılan kızılcık meyvelerinin bekleme süresi içerisinde yapısını değiştirerek bozulmaya başlar ve bu durum zaman içerisinde diğer kızılcıklara da yayılarak tüm kızılcık meyveleri kullanılmaz hale gelir.

Bu nedenle ayıklama aşaması oldukça önemli bir aşamadır. Ayıklama aşaması tamamlandıktan sonra sağlam kızılcıklar akan suyun altında iyice yıkanmalıdır. Yıkanma işlemi de tamamlandıktan sonra kızılcık meyvelerinin sularının süzülmesi için bir süzgeç içerisine alınarak bir süre beklenir. Suları tamamen süzüldükten sonra buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde paylaştırılır.

Paylaştırma işlemi tamamlandıktan sonra son adım olan paketleme işlemine geçilir. Bu işlem uygulanırken poşetlerde hava kalmaması en önemli noktadır. Bunun için buzdolabı poşetlerine koyulmuş olan kızılcıkların havası el ile iyice çıkarılır ve daha sonra poşetin ağzından bir pipet sokulur.

El ile havası olabildiğince alınan poşetlerin havası pipet yardımı ile tamamen çekilir. Daha sonra pipeti poşetten çıkarıp hava almasına izin vermeden hızlıca bağlayın ve dondurucuya yerleştirin. Bu şekilde kızılcık meyvelerini dondurucuda 8 ay kadar rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ