Maaşta İcra Varken Diğer İcralar Ne Olur?

Maaşta İcra Varken Diğer İcralar Ne Olur?

Ödenmeyen kredi kartı, kredi gibi borçlardan ötürü ya da daha önce birine kefil olmuşsanız ve o borç ödenmemiş ise yine başınıza gelebilecek bir durumdur maaşınıza icra konması. Birçok borçtan dolayı maaş icraya verilememektedir. Yani 3 bankaya da borcunuz var olarak düşünelim. A bankası borcunuzdan dolayı maaşınızın 4/1 oranındaki bir kısma el koyar. Diğer B ve C bankaları ise ancak A bankaya olan borcunuz bittikten yani maaşınızdan icra kalktıktan sonra sırasıyla icra koyabilirler.

Maaşta İcra Varken Diğer İcralar Ne Olur?

Borçlu olan kişi her ne kadar mağdur olarak gözüküyor olsa da, kanunlar aslında borçlunun da yanındadır. Yani alacaklı ve borçlu arasında oldukça sabit bir denge kuruludur. Şöyle ki, yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer maaşınız 4/1 zaten icraya verilmiş ise siz istemediğiniz sürece herhangi bir banka ya da başka bir alacaklı maaşınıza dokunamamaktadır. İcra müdürlüğü alacaklıları bir sıraya koyar ve ilk icra bittikten sonra diğer kesintileri ise sırayla alır.

Diyelim ki siz durumunuzu yavaş yavaş düzeltmeye başladınız ya da borcunuz çok yüksek meblalarda olmadığından hızlı bir şekilde ödemek istediniz, böyle bir durumda ise zaten maaşınızda bir icra bulunduğu için ikinci icrayı da icra müdürlüğüne giderek siz başlatabilirsiniz.

İşsizlik Ve İcra

Yine kredi kartı borcunuz varken ya da kredi ödüyorken işsiz kaldığınızı düşünelim. Veya bir şirketiniz vardı ve battınız. Böyle bir durumda borçlarınızı ödemeyeceğiniz için karşı firmalarda borcunu alabilmek adına önce sizi zorlayıp, sizden alamadığında ise icra edilecek herhangi bir maaşınız olmadığından dolayı haciz yoluna gidilecektir. Öncelikle bu kısımda her zaman sakin olmalı ve alacaklılar ile iletişim halinde olmalısınız. Böylece güven sağlayarak haciz ya da icra takibini erteletebilirsiniz.

Borcunuzu hiçbir şekilde ödeyemiyorsanız, haciz işlemleri gerçekleşeceğinden öncelikle mal beyanında bulunmanız gerekmektedir. Eğer üzerinize mal gözükmüyor ise haciz için gelecek olan memurların insiyatifine de bağlı olarak, evinizin içerisinde ana eşya olarak geçen koltuk, televizyon, yatak gibi eşyaları haciz edebilirler. Fakat eğer evinizin içerisinde iki adet televizyon varsa ikisi değil yalnızca birini haciz etme zorunlulukları vardır.

İcra Dosyası Nasıl Kapanır?

İcra dosyasını kapatabileceğiniz bir çok yol vardır. Bunlardan en bilineni ise 1 yıl boyunca hiç işlem yapılmamasıdır. Yani alacaklı ya da borçlu olarak, icra ile alakalı 1 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmaz ise icra dosyası takipten düşmektedir. Eğer tekrar icra dosyası açmak istenirse, aynı masrafları tekrar alacaklının karşılaması gerekmektedir.

Diğer bir yol olarak ise borçlu olan taraf, borcunu ödeyerek dosyanın kapatılmasını talep edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ