Kuru Fasulye Dolapta Kaç Gün Saklanır?

Kuru Fasulye Dolapta Kaç Gün Saklanır?

Buzdolabında saklanma süresi, besinlerin cinsine ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu besinlerden bir tanesi de kuru fasulyedir. Kuru fasulye oldukça lezzetli bir ana yemek olup, genel olarak pirinç pilavı ile servis edilmektedir. Zaman içerisinde “pilav üstü kuru” ifadesi de yaygınlık kazanmıştır.

Pişirme öncesinde en az birkaç saat boyunca ıslatılması gereken kuru fasulye, yumuşadıktan sonra düdüklü tencerede yahut normal tencerede rahatlıkla pişirilebilmektedir. Ancak pişirme işleminden sonra bazı durumlarda kuru fasulyenin muhafaza edilmesi gerekir. Pişmiş yemeklerde ortalama bozulma süresi 4 gündür, 4.günden sonra pişmiş ve buzdolabında muhafaza edilmiş olan yemeklerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kuru Fasulye Saklama Koşulları

Kuru fasulye yemeğinin tüketilmeyen kısmı, buzdolabında muhafaza edilmelidir. Kış aylarında serin olan açık balkonlar da bu işlem için kullanılabilir ancak yazın oda sıcaklığında bırakılan kuru fasulye yemeği, bir sonraki gün koku ve tat değişikliklerine uğrayacaktır. Bu nedenle buzdolabı en iyi çözümdür.

Kuru fasulye, buzdolabında muhafaza edilmelidir evet, fakat nasıl? Artan besinlerin birkaç gün boyunca bozulmadan tüketilebilmesi için mutlaka gerekli koşulların sağlanması gerekmektedir.

  • Öncelikle artan kuru fasulyenin, mutlaka daha küçük bir tavaya veya tencere alınması gerekir.
  • Bir süre soğuması beklenmelidir. Sıcak durumda iken buzdolabına konan gıdalar çok daha kısa sürede bakterilerin üremesine yol açtığı ve buzdolabında arıza oluşmasına yol açtığı için soğumadan buzdolabına yerleştirilmesi önerilmez.
  • Soğuma işleminin de çok uzun bir zaman devam etmemesi gerekir. Oda sıcaklığında kuru fasulyenin piştikten sonra en fazla 2 saat beklemesi ve ardından mutlaka buzdolabına kaldırılması gerekir.
  • Yemek fazla pişirilmiş ise soğuma sürecinin hızlandırılması adına, daha küçük kaplara bölmek de işe yarayacak bir yöntem olarak dile getirilebilir.

Kuru Fasulye Kaç Derecede Muhafaza Edilmeli?

Buzdolabı her ne kadar pişmiş yemeklerin bozulmadan birkaç gün boyunca tüketilebilmesine olanak sağlıyor ise de mutlaka uygun bir dereceye ayarlı olmalıdır. Unutulmamalıdır ki, saklandığı yer ne kadar soğuk olursa, yemeğin tüketim süresi de o kadar uzun olur. Yemeklerin konacağı ve bekletileceği buzdolabı, olabildiği en yüksek soğukluk derecesine ayarlanmış olmalıdır.

Tüketim için buzdolabından çıkarılan yemeğin yeniden ısıtılması, genellikle gerekli olur. Buzdolabının soğuk raflarında bekletilen kuru fasulyeden tüketilecek kadar miktar bir başka kaba alınarak ısıtma işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde devam eden günlerde de yemeğin tüketilmesi mümkün olacaktır.

Ayrıca buzdolabında bırakılan artan miktar ısı değişimine de uğramak durumunda kalmayacağı için daha uzun vadeli tüketim için hazır olacaktır. Bu şartlar sağlandığında kuru fasulye 5 güne kadar tüketilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ