Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

Mazot Lekesi Nasıl Çıkar?

Dizel arabaların kullanılması ile birlikte mazot kullanımı da artmıştır. Araç sahipleri, araçlarındaki arızalara müdahale ederken kıyafetlerine ya da araçlarının içine mazot dökebilir. Mazot lekesinin iz bırakmaması için yakın zamanda doğru yollarla leke temizlenmelidir.

Mazot Lekesini Çıkarma Yolları Nelerdir?

1-)Soda ve Karbonat

İlk önce sert ve ucu sivri bir nesneyle leke olan kısımdan giysiye zarar verilmemesi için dikkatli bir şekilde temizlenir. Daha sonra mazot lekesinin bulunduğu bölgeye yarım çay bardağı kadar karbonat dökülür ve bir şişe soda alınıp karbonatın üstüne dökülerek 20 dakika beklenir. Ardından karbonat ve soda temizlenir. Büyük olasılıkla leke çıkmış olur.

2-)Amonyak

Yarım çay bardağı suyla amonyak iyice karıştırılır. Mazot lekesinin olduğu yere amonyaklı su dökülür ve 5-10 dakika kadar beklenir. Bekletildikten sonra bir fırça yardımıyla lekenin üstü fırçalanır ve soğuk suyla durulanır. Durulanan kıyafet bol güneş ışığı alan bir yerde kurutulur.

3-)Elma Sirkesi

Sirkenin kıyafete zarar vermeyeceğinden emin olduktan sonra sirke lekeli kısıma bolca dökülür. Sıvıyı kolay emebilecek bir bez yardımıyla sirkenin döküldüğü lekenin üzeri leke çıkarılana kadar bezle silinir. Leke çıktıktan sonra bol güneş alan bir yerde kurutulur.

4-)Kola

Aslında içecek olarak tüketilen kola aynı zaman da çok iyi bir leke çıkarıcıdır. Yaklaşık 1 litre kola bir kabın içerisine boşaltılır. Mazot lekesi bulunan kıyafet kola boşaltılan kabın içerisinde 2 saat kadar bekletilir. Bekletildikten sonra kıyafet çamaşır makinesinde 45 derecede, 1 saat kadar yıkanır. Makineden çıkarılan kıyafet güneşli bir ortamda kurumaya bırakılır.

5-)WD-40

Yağlı bir yapıya sahip olan WD-40 yağ moleküllerini yüzeyden uzaklaştırmak için oldukça ideal bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde yağa yağ ile müdehale edilmiş olunur. Bu sprey mazot lekesinin bulunduğu bölgeye doğrudan sıkılır ve belli bir süre bekletilir. Bekletildikten sonra kıyafet hangi ayarda yıkanıyor ise makinede o ayar da yıkanır ve kurumaya bırakılır. Halının üzerindeki mazot lekesi için en etkili yöntem WD-40’ın kullanılmasıdır.

6-)Pudra

Lekeli bölgenin üzerine pudra dökülür ve üzeri bir kağıt peçete yardımıyla örtülür. Ütü ile belli aralıklarda kağıt peçete ütülenir. Bir süre sonra kağıt peçete kaldırılıp pudra temizlendiğinde mazot lekesi gidecektir.

7-)Yumurta

Bir yumurtanın sarısı mazot lekesinin olduğu bölgeye sürülür. Hava alan bir ortamda 2-3 saat kadar bekletilir. Daha sonra kıyafet 15-20 dakika kadar temiz suda temizlenir ve yüksek derece deterjanla birlikte yıkanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ