Paslanmış Vida Nasıl Sökülür?

Paslanmış Vida Nasıl Sökülür?

Paslanmış vida eşyaların ömrünün kısalmasına ya da yeterince düzgün çalışamamasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple vidalı eşyaların vidalarının sık sık kontrol edilmesi ve paslanmış ise değiştirilmesi gerekmektedir.

Paslanmış vidaların değiştirilmesi normal vidalara göre biraz daha zor gerçekleştirilmektedir. Genellikle vida yerine vida pastan dolayı yapışmıştır ve çıkarılması güç ve zahmetlidir.

Paslanmış vidanın sökülmesi için yapılması gerekenler aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Paslanmış vidayı çıkarırken kendi sağlığınıza ve eşyalara zarar vermek istemiyorsanız aşağıdaki adımları harfiyen takip ediniz.

1-)Tornavida Kullanın

Tornavida, vidaların takılıp çıkarılmasını kolaylaştıran bir alettir. Genellikle pratik kullanımı ile sıkça tercih edilmektedir. Ancak tornavida ile paslanmış vidayı çıkarmak biraz zahmetli olabilir. Hatta bazı zamanlarda imkansız olabilir. Böyle bir durumda tornavidanın ucunu hafifçe ısıtınız ardından paslanmış vidayı yerinden çıkarınız. Bu işlem ile paslanmış vidanın yerinden kolayca çıkarılmasını sağlayacaksınız.

Paslanmış vidaları bu yöntem ile çıkaramıyorsanız aşağıdaki yöntemleri denemenizi tavsiye ederiz.

2-) Oksijenli Su Kullanın

Paslanmış vidaları çıkarmak için kullanacağınız ikinci alternatif yöntemlerden bir tanesi oksijenli sudur. Burada yapmanız gereken paslanmış vidanın üzerine birkaç damla oksijenli su dökünüz ardından tornavida ile ya da eliniz ile paslanmış vidayı yerinden sökün.

Bu işlemde oksijenli suyu tornavida üzerine dökerek ve hiç zaman kaybetmeden bu tornavida ile paslanmış vidayı da yerinden çıkarabilirsiniz.

3-)Motor Yağı Kullanın

Paslanmış vida çıkarılırken genellikle sürtünmeden dolayı eşyalarda kalıcı hasarlara sebep olur. Bu sebeple paslanmış vidaları çıkarırken mümkün olduğunca zorlamadan kaçınılmalıdır.

Paslanmış vidaları eşyalarınıza zarar vermeden çıkarmanıza yardımcı olacak bir diğer yol ise motor yağı kullanmaktır. Motor yağını paslanmış olan vidanın üzerine ve etrafına bol miktarda sürünüz. Bir süre yağın bir kısmının emilmesini bekleyiniz, gerekirse bir miktar daha motor yağı dökünüz. Eğer motor yağı fazla gelir ise pamuklu bir bez yardımı ile siliniz.
Tüm bu işlemlerin ardından yağlanmış olan paslı vidayı eliniz ile ya da tornavida ile yerinden yavaş hareketler ile sökün.

NOT:Paslanmış vidaları yerinden çıkarmak zahmetli olabilir. Paslanma hava ile metallerin teması sonucunda oluşan kimyasal bir tepkimedir, engel olunması imkansızdır ancak yavaşlatılabilir. Siz de vidaların paslanmasını yavaşlatmak için gerekli önlemleri alınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ