Ekşimiş Süt Zehirler Mi?

Ekşimiş Süt Zehirler Mi?

Sütün çok fazla tüketilmesi, bozulduğu fark edilmeksizin tüketilmesi ya da son kullanma tarihi geçmiş olduğu halde tüketilmesi, süt zehirlenmesi sorununun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ekşimiş olan süt, ilk bozulma belirtilerini vermeye başlamış demektir. Bu sütte bakteriler üreyip çoğalmaya başlar ve bu sütün tüketilmesi besin zehirlenmesi ile sonuçlanabilir. Sütten dolayı ortaya çıkan zehirlenme belirtileri, durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

Süt Zehirlenmesinde Belirtiler Nelerdir?

  • İlk anda ortaya çıkmasa da sütün tüketiminden yaklaşık 1 saat kadar sonra ortaya çıkan baş ağrısı zehirlenme belirtilerinden bir tanesidir.
  • Midede bulantı, karın bölgesinde ortaya çıkan ani ve şiddetli kramplar ile kusma, temel zehirlenme belirtileridir.
  • Kişinin gün içinde on defaya ulaşacak şekilde dışkılaması da önemli ve şüphelenilmesi gereken belirtilerden biridir, normal şartlarda sağlıklı bir bireyin gün içinde maksimum 2 defa dışkılaması normaldir.
  • Aynı zamanda süt zehirlenmesi yaşayan kişide halsizlik, ishal, titreme ve vücut ısısının yükselmesi gibi semptomlar da görülebilmektedir.
  • İshal gibi kabızlık da süt zehirlenmesi belirtisidir. Bunun yanında kalp ritminde hissedilen bozukluk, çok sık idrara çıkma, dışkıda kan görülmesi ve ruhsal anlamda kendini kötü hissetme durumları da temel zehirlenme belirtileri arasında yer almaktadır.

Süt Zehirlenmesi Tedavisi

Süt zehirlenmesinde ilk tedavi evde ilk yardım kapsamında uygulanmalıdır. Yukarıda bahsi geçen şüpheli semptomlar söz konusu ise ilk olarak mide temizlenmelidir. Bunun için 1 litre suyun içine bir çay kaşığı tuz eklenir. Bu karışım içilir ve dil köküne baskı yapılarak kusulur. Kusulan safra temiz su olana dek bu işlem tekrarlanmalıdır.

Bu aşamadan sonra hasta acilen bir acil servise götürülmelidir. Komplikasyon olarak hastada şok gelişimi söz konusu olabilmektedir. Hasta doktora götürüldükten sonra doktor tarafından komplikasyonlar değerlendirilir ve zaman kaybetmeksizin tedavi sürecine geçilir.

Normal şartlarda ekşimiş ya da bozulmuş sütün tüketilmesi sonucunda bahsi geçen semptomlar, kişiye göre değişiklik gösteren sürelerden ortaya çıkmaktadır. Genel olarak belirtiler ilk 12 ve 48. saat aralığında kendini göstermeye başlamaktadır. Fakat durum çok ciddi ise, belirtiler ilk 1 saat içinde de ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde sütten zehirlenme belirtileri bir hafta sonra dahi ortaya çıkabilmektedir. Bu durum kişinin zehirlenme derecesi ve metabolizma durumu ile doğrudan ilgilidir.

Süt tüketimi sırasında sütün durumu mutlaka kontrol edilmelidir. Özellikle sağlıklı üretim koşullarına sahip olup olmadığı, son kullanma tarihi gibi detaylar satın alma öncesinde çok özenle takip edilmelidir. Piyasada satılan açık sütler veya şüpheli yerlerden süt alınmamalı, süt mutlaka koşullara uygun olarak saklanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ