Mermerdeki Limon Lekesi Nasıl Çıkar?
Mutfakta mermer üzerinde oluşan lekeler kimi zaman hepimizin kabusu oluyor. Özellikle mücadele etmesi zor olan limon lekeleri buna örnek olarak gösterilebilir. Mutfakta mermer tezgâh üzerinde limon keserken veya sıkarken tüm korumalara rağmen kazayla da olsa bazı lekeler oluşabiliyor. Bu lekelerin yanında limon içeriğiyle de mermer tezgah için zararlı oluyor ve ömrünü azaltıyor.
Mermerde Limon Lekesi Oluşmaması İçin Çözümler Nelerdir?
- Öncelikle mermer üzerinde limon kesecekseniz veya limon sıkıyorsanız, bu işlemi uygulamadan önce bir tahta koymanız ve bu işlemi mermer üzerinde yapmamanız önerilmektedir. Gün içinde sürekli kullandığımız sirke ve limon gibi malzemeler içerdiği asit nedeniyle mermerin yüzeyine ve zamanla içlerine zarar vererek mermeri aşındırmakta ve ömrünü kısaltmaktadır.
- Eğer tahtanız yoksa bir alüminyum folyo üzerinde kesmeniz de mermeri korumak için gerekli olacaktır.
- Limon suyu damladığında kurumasını ve orada uzun süre kalmasını engellemeniz için hemen silmeniz mermer için faydalı olacaktır.
Mermerde Limon Lekesi Nasıl Çıkar?
Günlük işlerimizde yoğunluğumuzdan dolayı bazı şeyleri aceleye getirmek isteriz. Mutfakta bir şeyler hazırlarken aceleyle mermer tezgâhın üzerinde birçok şeyi hazırladığımız olur. Bu yaptığımız hazırlık esnasında kimi şeylerin ne kadar zararlı olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Bir salataya limon sıkarken veya çörçil(churchill) hazırlarken limonu hızlı bir şekilde tezgâh üzerinde kesip ya da sıkıp sonra lekesini silmeyi unutabiliriz. Bu durumda daha sonra başa çıkılmaz gibi görünen limon lekeleriyle karşılaşabiliriz. Bu tarz lekeler her ne kadar çekilmez gibi görünse de bazı basit yöntemlerle üstesinden gelebilirsiniz. Şimdi bu yöntemlerden bahsetmeye çalışalım:
- Karbonat: Bu işlem en sık kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemi uygulamadan önce lekeli olan bölgeyi suyla hafif bir şekilde ıslatıyoruz. Daha sonra bir kabın içinde karbonatı hafif sulandırıyoruz. Sulandırdığımız karbonatı lekelerin üzerine sürüyoruz. Streç film ile hiç hava almayacak şekilde bu bölgeyi kapatıyoruz. 1 gün bekledikten sonra streç filmi açıyoruz ve sürdüğümüz karbonatı bir bez yardımıyla siliyoruz. Lekelerin çıktığını göreceksiniz, eğer hâlâ leke çıkmıyorsa yine aynı işlemi tekrar uygulayabilirsiniz.
- Oksijenli Su: Oksijenli suyla temizleme işlemini uygulamadan önce şunu söylemekte fayda var. Oksijenli su rengin açılmasına neden olacağı için bu işlemi yalnızca açık renkli mermerlerde uygulamanız daha iyi olacaktır. Bu işlemde oksijenli suyu lekelerin üzerine bir sprey yardımıyla sıkıyoruz. Daha sonra aynı karbonat işleminde uyguladığımız gibi lekelerin olduğu kısmı streç film ile kapatıyoruz ve yine 1 gün bekliyoruz. Bir gün sonra streç filmi kaldırarak suyu sıktığımız yer bir bezle siliyoruz.
- Diğer Yöntemler: Çamaşır suyunu lekenin üzerine dökün. 5 ila 10 dakika arası bekleyin. Sonra bir bez yardımıyla temizleyin. Tuz veya sıvı yüzey temizleyicileri de hızlı ve etkili çözümler sunabilmektedir.
NOT: Eğer silme esnasında mermeriniz parlaklığını kaybettiyse, bunun için beyaz sabun kullanarak eski parlaklığına kavuşturabilirsiniz.