Mide Çarpıntı Yapar mı?

Mide Çarpıntı Yapar mı?

Kalbin düzensiz veya hızlı atması, çarpıntı olarak bilinmektedir. Halk arasında yaygın olan kalp çarpıntısına genellikle baş dönmesi ve göz kararması gibi sorunlar eşlik eder. Çarpıntı şikayeti daha çok psikolojik etkenler ve gün içinde tüketilen yiyecek/içecekler ile ilintili olsa da, kimi zaman kalp rahatsızlıklarının belirtisi şeklinde baş gösterebilmektedir.

Kalp rahatsızlıkları dışında kimi zaman mide sorunları da, çarpıntıyı tetikleyebilmektedir. Mide rahatsızlığı olan bir çok kiÅŸinin merak ettiÄŸi konuların başında; “mide çarpıntıya neden olur mu?” sorusu gelmektedir. Nadiren de olsa çarpıntının altında yatan neden mide rahatsızlıkları olabilir.

Gastrit, Reflü Çarpıntı Yapar mı?

Halk arasında yaygın olan reflü ve gastrit mide rahatsızlıkları; nefes alış verişini zor kılarak, sıkışma ile birlikte kalpte çarpıntı sorununa yol açabilmektedir. Kimi zaman rahatsızlıkların yanı sıra hazımsızlıktan ötürü çarpıntı oluşabilir. Sorunun altında yatan neden, mide rahatsızlıkları olabilir. Ancak tek başına çarpıntı sorunu, mide rahatsızlığı belirtisi olarak değerlendirilemez. Detaylı ve doğru tetkik için uzman doktora başvurulmalıdır.

Çarpıntı Nedenleri Nelerdir?

Psikolojik Etkenler

Stres, endişe ve sinirlilik hali gibi psikolojik etkenlerin neticesinde çarpıntı şikayeti baş gösterebilmektedir. Merkezi sinir mekanizması olan beyin, psikolojik stres ile fiziksel stresi birbirinden ayırt edemez. Buna bağlı olarak psikolojik haller, kalp bölgesinde çarpıntı gibi fizyolojik sonuçlar doğurabilir.

Ağır Fiziksel Aktivitelerin Yapılması

Aşırı efor sarfederek yapılan fiziksel aktivitelerin ardından kalp çarpıntısı görülmesi durumuna sık rastlanır. Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişilerin, birden bire hareket etmeleri halinde fazlaca görülmektedir.

Kansızlık

Kansızlık sorunu olan kişilerde, dokulara oksijen taşıma fonksiyonunu gerçekleştiren kırmızı kan hücreleri sağlıklı değildir. Doku ve hücrelerin oksijen ihtiyacının karşılanmamasına bağlı olarak, kalp dokulara daha fazla kan hücresi pompalamak için hızlanır. Kalpteki hızlanma ise çarpıntı şikayetini doğurucudur.

Kalp Rahatsızlıkları

Çarpıntının en bilindik nedeni; kalp rahatsızlıklarıdır. Kalp krizinin belirtisi olabilir. Çarpıntı ile birlikte nefes darlığı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı gibi başka sorunlar söz konusuysa kalp rahatsızlıklarından şüphelenilir. Ancak kesin ve doğru teşhis için kesinlikle uzman doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ