Sağ Baldırda Şişlik

Sağ Baldırda Şişlik

Vücutta diz ile ayak bileği arasında kalan bölge, baldır olarak bilinmektedir. Bacaklar gün içinde aktif olarak kullanıldıklarından, kazaya ve darbeye müsaittirler. Aynı şekilde bacağın bir bölümü olan baldırlar da, darbe veya hasara maruz kalabilirler. Sağ baldırda şişlik veya sol baldırda şişlik şikayeti çoğunlukla bacağa doğru alınan hasar veya darbeden kaynaklanmaktadır. Ancak şişlik, her zaman travma etkenlerine bağlı oluşmayabilir. Baldırda şişlik; kalp, damar ve böbrek gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemelidir. Nedene göre erken tıbbi müdahale gerekli görülebilir.

Şişliğin altında yatan bir çok neden olabilir. Şişliğin tedavisi için ise öncelikle neden saptanmalı, ardından nedene yönelik tedavi yöntemine geçilmelidir.

Baldırda Şişlik Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri(Darbe veya Hasar)

Baldırlara doğru alınan darbe veya hasarlar(travma etkenleri), baldırda şişlik şikayetinin en yaygın nedenlerinden biridir. Şişliğin ne denli olduğu, alınan darbenin şiddetiyle doğru orantılıdır. Şişlik ile birlikte morluklar belirebilir.

Böbrek Rahatsızlıkları

Yaklaşık olarak 10 cm boyutlarında ve vücuttaki en önemli işlevlerinden biri, fazla sıvının dışarı atılması olan hayati organ; böbreklerdir. Böbreklerde oluşabilecek herhangi bir sorun/rahatsızlık durumunda fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getiremezler. Fazla sıvının dışarı atılmamasına bağlı olarak ayaklarda şişlikler meydana gelebilir. Kesinlikle doktora gidilmeli ve tetkikten sonra tedavi yöntemine geçilmelidir.

Kalp Hastalıkları

Ayaktaki ve baldır bölgesindeki şişliklerin en bilindik nedenlerinden biri; kalp rahatsızlıklarıdır. Kalbin vücuda kan pompalama fonksiyonunda sorun olması durumunda ayakta şişlikler oluşabilir. Genellikle iki ayakta birden şişlik farkedilir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Hali hazırdaki rahatsızlığın tedavisi amaçlı kullanılan ilaçların etkisi olarak, vücutta fazla sıvı tutulabilir. Vücutta fazlaca tutulan, depolanan sıvı ise şişlikler halinde kendini belli edebilir. Özellikle diyabet, hormon ve antidepresan ilaçları kullanan kişilerde bu yan etkiye sık rastlanmaktadır.

Sağ baldırda şişlik, hafif hasarlardan/darbelerden dolayı görülebileceği gibi bir çok ciddi sorunun habercisi de olabilir. Şişliğin altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavisi için mutlaka uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ