Neu Düşüklüğü

Neu Düşüklüğü

Vücutta oluşabilecek enfeksiyonu atma fonksiyonunu gerçekleştiren özel beyaz kan hücreleri, nötrofiller veya neu olarak bilinir. Kimi zaman yapılan kan sayım testlerinin ardından, kandaki nötrofil sayısının az olması sonucu alınabilmektedir. Nötrofil sayısı azlığı, neu düşüklüğü veya nötrofil eksikliği olarak bilinir.

Savunma mekanizması gereÄŸi nötrofiller vücudun enfeksiyonla savaÅŸmasını saÄŸladığından, nötrofil eksikliÄŸi(neu düşüklüğü) durumunda bu tip rahatsızlıklara yakalanma ihtimali artış gösterir. YetiÅŸkin kiÅŸilerde normal ÅŸartlarda, kanda 1 mikrolitrede 1700’den daha az nötrofil olması neu düşüklüğü gösterir.

Neu düşüklüğü tıp literatüründe nötropeni şeklinde de ifade edilebilmektedir. Bu durum genellikle bariz belirtiler vermez. Hatta çoğu zaman uzmanlar tarafından uygulanan kan testleri(tahlilleri) sırasında anlaşılır.

Neu Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

  • enfeksiyonel rahatsızlıklar
  • besin yetersizliÄŸi
  • radyasyon tedavisi
  • kemoterapi
  • kemik kanseri gibi kemiÄŸi doÄŸrudan etkileyen rahatsızlıklar
  • kullanılan bazı ilaçlar(idrar söktürücü ilaçlar, antibiyotikler, tansiyon ilaçları, psikolojik rahatsızlıklar için ilaçlar)
  • verem hastalığı
  • aids

Kemoterapi tedavisi gören hastalarda, neu düşüklüğü sonucuna sık rastlanır. Bu evrede görülen nötrofili düşüklüğü normal kabul edilir. Ancak bu değerlerin sürekli olarak uzman doktorlar tarafından denetim(kontrol) altında tutulması oldukça önemlidir.

Neu Düşüklüğü Tedavisi

Nötrofil düşüklüğü tedavisi için öncelikle doğru tanı gerekmektedir. Nedene yönelik tedavi yöntemi değişiklik gösterebilmektedir. Şayet nötrofil sayısının düşüklüğü, kan kanseri veya kemik iliği sorunları ile ilgili ise uzman tarafından kemik iliği nakli tedavisi gerekli görülebilmektedir. Bahsedildiği gibi öncelikle neu düşüklüğünün altında yatan doğru tespit edilmeli, ardından tedavi sürecine geçilmelidir.

Neu düşüklüğü olan kişilerde, en ufak enfeksiyonel durum bile ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemeli, doğru bilgi ve tedavi yöntemi için uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ