Ocakta Soğan Nasıl Közlenir?

Ocakta Soğan Nasıl Közlenir?

Soğan soğangiller ailesinde bulunan allium cinsi kapsamındaki tüm bitkilerin genel adıdır. Ancak bu grubun içinde soğan olarak adlandırılan bir bitki de bulunmaktadır ve sofralarda tüketilen soğan da budur. Soğan bitkisinin hem yaprak kısmı hem de kök kısmı tüketilmektedir. Lezzet açısından da oldukça çok sevilen soğan aynı zamanda doğal bir antibiyotik görevi üstlenmektedir. Bunun nedeni ise içerdiği vitamin ve minerallerin zenginliğidir. Mineraller açısından özellikle fosfor, iyot, silis, kükürt zenginliği bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra vitamin açısından da başta C vitamini olmak ile birlikte A vitamini ve B vitamini de oldukça yüksek oranlarda soğanda bulunmaktadır. Barındırmış olduğu bu vitamin ve mineraller açısından da birçok sağlık problemine karşın kalkan görevi üstlenmektedir.

Soğan tüm bu faydalarının yanı sıra kullanım alanı açısından da büyük bir zenginliğe sahiptir. En yaygın kullanımı yemeklerin içinde kavrularak kullanılması olsa da çiğ olarak bile tüketilebilir. Ancak lezzet açısından en çok tercih edilen kullanımı közlenerek tüketilmesidir. Soğan belli noktalara dikkat edilerek közlenmelidir. Aksi takdirde iyi pişmemesinden ya da yanmasından kaynaklı olarak istenilen lezzet elde edilemeyebilir. Genellikle mangal da közlenen soğanı evde ocak üzerinde de közlemek mümkündür. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Soğan Ocakta Nasıl Közlenir?

1-)Bütün Olarak Közleme

Ocakta soğanı bütün olarak közlemek mümkündür. Bunun için ilk yapılması gereken soğanların doğru seçilmesidir. Bu aşamada soğanın cinsi önemlidir. Közlemek için uygun bir cins tercih edilmelidir. Tercih etmiş olduğunuz soğan cinsinin içinden de büyüklük seçimi yapmanız gerekir.

Ocakta közlemek istediğiniz soğanlar ceviz büyüklüğünü geçmemelidir. Bununla birlikte soğanların aynı boylarda olmasına da özen gösterin. Bu şekilde hepsi aynı anda ve kolayca pişecektir. Soğan seçimini tamamladıktan sonra soğanları yıkayıp kurulayın. Bu işlem için ocakta kullanıma uygun bir ızgara kullanmanız soğanların homojen olarak pişmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda da ocağın daha az batmasına yardımcı olacaktır.

Yıkamış olduğunuz soğanların uç kısımlarını keserek ayırın. Daha sonra da ızgaranın üzerine yerleştirin. Büyük ocağı açarak harlı olmayacak şekilde ayarlayın. Soğanların pişme sürelerine göre belli aralıklarla soğanları maşa yardımı ile çevirerek tüm yüzeylerinin pişmesini sağlayın.

2-)Halka Olarak Közleme

Soğanları halka olarak közleme işlemi çok daha pratik bir yöntemdir. Bunun için özenle seçmiş olduğunuz soğanların baş kısımlarını ayırdıktan sonra eşit kalınlıkta halkalar olacak şekilde kesin. Kesmiş olduğunuz halkaları ızgaranın üzerine koyarak her iki tarafını da tamamen piştiğinden emin olana kadar pişirin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ