Pişmiş Yemek Buzdolabında Kaç Gün Bekler?

Pişmiş Yemek Buzdolabında Kaç Gün Bekler?

Pişmiş yemekler buzdolabında uzun süre muhafaza edilmemektedir. Bunun en büyük nedeni ise tabii ki bakterilerdir. Yemek her zaman kişi sayısına göre yapılmalı, eğer arttıysa 2 gün içinde tüketilmeli ve 2 gün geçtiyse kesinlikle dökülmelidir.

Pişmiş Yemek Buzdolabında Kaç Gün Bekler?

Pişmiş yemek buzdolabında maksimum iki gün bekleyebilmektedir. Bu süre genel süredir. Et yemekleri ya da yoğurtlu gıdalar için geçerli bir süredir. Fakat 2 günü aştığı zaman direkt olarak bakterilerin üremesi hızlanacağı için tüketmek sağlık açısından zararlı olabilmektedir.

Yemeklerinizi hiç buzdolabında bekletmeye gerek kalmadan günlük olarak tüketmeniz sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Bunun için ise tüketilecek miktarda yapmak gerekmektedir. İstisnai durumlarda, yani yemeğin birkaç gün yenmesi istendiğinde ise doğru bir şekilde muhafaza ederek saklamak mümkündür.

Pişmiş Yemek Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Yemeğinizi büyük bir tencereye alıp, yiyeceğiniz miktarı başka bir kaba alarak ısıtabilir ve asıl yemeğin saklanma ömrünü uzatabilirsiniz. Çünkü gıdaların sürekli ısı derecesinin değişmesi bozulma sürecini hızlandıran bir etkendir.
  • Her zaman hava almaması gerekmektedir. Hava ile temas eden gıdalar direkt olarak bozulmaya başlayacaktır. Bu yüzden yine yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi, kaplara bölerek tüketmeniz daha doğru olacaktır.
  • Yemek daha sıcakken buzdolabına konmamalıdır. Bu yine yemeğin bozulmasına sebep olacaktır. Yeni pişmiş ya da ısıtmışsanız, öncesinde soğumasını beklemeniz gerekmektedir. Daha sonrasında buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  • Eğer bahsettiğimiz yemek, yoğurt ya da salçası sos eklenen bir yemek ise bu gıdaları tüketilecek kadar olan kısma eklemeli ve kalan yemeği herhangi bir yoğurt ya da sos katmadan saklamalısınız. Böylelikle daha uzun süre saklanabilir kalacaktır. Yoğurt süt ürünü olduğundan dolayı çabuk bozulabilecek bir gıdadır, aynı şekilde sos ile saklandığında da yemeğin tadında değişiklikler meydana gelebilmektedir.

Pişmiş Yemeğin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Pişmiş yemeğin bozulduğunu anlamak oldukça kolaydır. İlk etapta görüntüsünden belli olamayacağından direkt olarak yemeği koklamalısınız. Eğer bozulmuş ise zaten sizi rahatsız eden bir koku ile karşı karşıya kalacağından, böyle bir durumda kesinlikle tüketmemelisiniz.
  • Fazla bir süre muhafaza edilen yemeklerde, yemekten yemeğe değişiyor olsa da kısmi ya da tam bir küflenme meydana gelmektedir. Bu durumda kesinlikle yemek tüketilmemeli, direkt olarak atılmalıdır. Aynı şekilde özellikle yemeğin olduğu bölgeyi temizlemeli ve varsa çevresindeki yiyecekleri de kontrol etmelisiniz. Çünkü küf bakterileri bulaşıcıdır ve yakındaki gıdalara da zarar verebilmektedir.
  • Eğer görünürde yukarıda saydıklarımızın hiç biri yoksa, ama yine de şüphe duyuyorsanız yemeği ısıtmanızı öneririz. Yemek aldığı sıcakla, eğer bozulmuşsa kötü bir koku olarak çevreye yayılacaktır. Fakat böyle bir şey olmadıysa küçük bir parça tadarak da yine bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.

NOT: Eğer farkında olmadan bozulmuş bir yemeği tükettiyseniz ve terleme, bulantı, kusma, ishal gibi durumlar ile karşılaştıysanız direkt olarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Keza bozuk yemek tüketimi direkt olarak gıda zehirlenmelerine sebep olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ