Reyhan Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Reyhan Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yaz aylarında manav raflarında sıklıkla görülen reyhan, kışın ancak kurutularak kullanılabilmektedir. Hassa ve uzun süre dayanmaya elverişsiz bir yapısı vardır. Kullanımı ise salatalarda daha çok taze iken, yemeklerde kurutulduktan sonra uygun olmaktadır.

Reyhan Bitkisi ve Yetiştirilmesi

Ilıman iklim bitkilerinden bir tanesi olan reyhan, fesleğen ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Koku ve yaprakları itibariyle benzese de, reyhanın yaprakları daha çok mor renk tonlarına sahiptir. Asya kıtası ana vatanıdır ancak ılıman bir iklim bulunan her bölgede yetiştirilebilmektedir.

Soğuk havaya karşı son derece dayanıksız olan reyhan bitkisi, soğuğu sevmediği gibi çok sulanmayı da sevmez. Doğrudan güneşte yetiştirilmesi bitkinin sağlıklı gelişimi açısından sorun yaratacaktır. Genellikle bahçede ya da saksıda yetiştirilmesi esnasında aydınlık ancak doğrudan güneş almayan bir ortam yaratılması gerekir.

Saksıya ekilen reyhanın büyüyüp gelişmesi ve yayılması için toprağı havadar olmalıdır. Ayrıca dibi çok kuru ya da çok ıslak bırakılmamalıdır. Yaprakları koparıldıkça yeni sürgünler verdiği için düzenli olarak budama yapılmalıdır.

Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Birçok bitki gibi reyhan da oldukça yararlıdır. Özellikle içerdiği A, B, K ve C vitaminleri ile aynı zamanda da kalsiyum ve demir içermesi ile fiziksel rahatsızlıklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bunun dışında;

  • Antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  • Kemiklerin ve gözlerin güçlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda vücut için doğal bir detokstur.
  • Özellikle şişkinliğe sebep olan enzimlerle savaşır, kalp sağlığını korur. İçeriğinde magnezyum ile beta-karoten bulunur. Bu da kan damarlarının rahatlatılması için önemlidir.
  • Balgam söktürücü, öksürük kesici ve bronşite karşı iyileştiricidir. Bununla birlikte bağırsaklarda ya da midede ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisi için ve astım tedavisi için de kullanılabilir.
  • Reyhan, bal ile karıştırılıp tüketildiğinde boğmaca hastalığını tedavi eder.
  • Oldukça az kaloriye sahip olduğu için diyet menüsünde yer alan yemek ve salatalarda kullanılabilir.
  • Gaz oluşumunu engelleme, idrar söktürme ve yüksek tansiyonu dengeleme gibi faydaları da olan reyhan bitkisi, hazımsızlığa karşı da birebirdir.
  • Kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıkların iyileşme sürecinin hızlandırmasının yanı sıra, baş dönmesi ve migren tedavisinde de kullanılabilir.
  • Özellikle kokusunun keskin olmasıyla bilinen reyhan, sinek, böcek gibi haşerelerle mücadelede oldukça işe yarar.
  • Konsantrasyonu artırma özelliğine de sahiptir.
  • Yaşlılık belirtilerini en aza indirir ve cildi güzelleştirir. Akne oluşumunu engeller.
  • Stres nedeniyle ortaya çıkan uyku sorunu için de rahatlatıcıdır. Bunun yanında sinir hastalıklarının tedavi sürecinde tüketilmesi, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ