Sabırlı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Sabır, günümüzde en önemli olumlu davranış biçimlerinden biridir ve genel olarak da bir erdem olarak görülmektedir. Her insanın sabır sınırı vardır ve kimi zaman kimi olaylar karşısında yeterince sabırlı davranmak zor olabilir. Yahut bir konuda daha önce sabır gösteren bir kişi, değişen ruh hali nedeniyle bir başka zaman diliminde aynı olay karşısında aynı şekilde sabırlı davranamayabilir.
Sabırlı olmak, istenmeyen bir durum ya da bir olay karşısında otokontrolün sağlanması ve ortama ayak uydurulması şeklinde tanımlanabilir. Buna ek olarak bazen, karşılanması zor olaylar ya da insanlar karşısında da sabır göstermek gerekebilmektedir. Hırslardan arınmak, inanın kendi sınırlarının farkına varması, nefss terbiyesi gibi konuların tamamı sabır ile ilgilidir.
Sabırsızlık Nedenleri Nelerdir?
- Kişilik özelliklerinden bir tanesi olan sabır, insandan insana değişiklik gösterebilir.
- Aniden ortaya çıkan sabırsızlık, kişinin psikolojik durumu ile ilişkilendirilebilir.
- Kişinin yaş aralığı sabır faktöründe ciddi anlamda önemli bir yere sahiptir. Görmüş geçirmiş, yaşı ilerlemiş kişilerde sabır bir huy halini almış durumdadır. Buna karşılık, henüz ergenlik döneminde ya da ilk gençlik dönemlerinde bulunan kişilerde sabırsızlık emarelerinin ortaya çıkması muhtemeldir.
- Bugüne dek beklentileri bir şekilde karşılanan kişiler, istedikleri her şey karşısında sabırsızlık gösterme eğilimine sahip olmaktadır.
- Psikolojik rahatsızlıklarda; panik atak, anksiyete ya da depresyon gibi hastalıklarda da sabırsızlık ön plana çıkmaktadır.
Sabırlı Olmanın Faydaları Nelerdir?
Sabırlı olmak ve sabırlı davranmak, kişinin hatalı karar vermesinin önüne geçer, sabırlı olan bir kişi, cümlelerini ve hareketlerini düşünme ve daha sonra uygulama olanağına sahiptir. Bunun yanı sıra diğer insanlara karşı daha fazla hoşgörü, iletişim ve duyarlılık söz konusu olur. Söz gelimi trafikte bulunan bir kişinin sabır göstermesi, yayalara arşı nezaket çerçevesinde hareketlerde bulunmanın başlangıcıdır. Aynı şekilde karşılıklı sabır, karşılıklı hoşgörü ve anlayışı da beraberinde getirmektedir.
Öfkeli anlarda sabır göstermek, öfke kontrolünün sağlanmasına ve etrafa zarar verme olasılığının son derece azalmasına vesile olur. Buna ek olarak sabırlı bireyler, istedikleri amaçlara, sabırsız olanlara kıyasla çok daha rahat ulaşabilirler.
Nasıl Sabırlı Olunur?
Düşünce ve kişilik yapısı, doğduktan sonra yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Kişinin ailesi, arkadaş çevresi, maruz kaldığı olayların hepsi sabır faktörünün meydana çıkmasında ya da çıkmamasında etkilidir. Ancak bazen kişi her ne kadar sabırlı olmak için çaba sarf etse de, çevresel koşullar buna izin vermez.
Günümüz teknolojik dünyasında arzu ve isteklerin kolayca elde edilebilir bir hale gelmesi, sabır davranışının geride kalmasına neden olabilmektedir. Bu durum da gün geçtikçe daha sabırsız, daha doyumsuz kişilerin yetişmesine ve toplumda yer edinmesine yol açmaktadır.
Sabırlı olmak isteyen kişi, bunu kendine telkin etmeli ve sabır taşıran bir olay karşısında otokontrolünü sağlamayı öğrenmelidir. Aynı zamanda can sıkıcı olan ortamlardan uzak kalmak, sık sık derin nefes almak, düşünmek için kendine izin vermek gibi davranışlar da sabrın yeniden sağlanması bakımından etkili olacaktır.
SabД±rlД± Olmak Д°Г§in Ne YapmalД±? | Haber Sizseniz scavista 12
prednisone 10mg tablets