Sağ Böbrek Büyümesi

Sağ Böbrek Büyümesi

Böbrekler vücuttaki kanın süzüldüğü organlardır. Bu sayede kandaki pis ve atıllması gereken maddeler üre ve ürik asite dönüştürülerek vücuttan atılır. Böbreklerde filtrasyonda glikoz ve plazma kan proteinleri süzülmez sadece küçük boyuttaki moleküller süzülür.

Böbrek nefron denilen küçük hücrelerden meydana gelmektedir. Bu nefronlar böbreklerin yapı taşını oluşturmaktadır. Bu nefronlarda meydana gelen patolojik veya fizyolojik bir sorun sonucunda böbreklerde büyüme meydana gelebilir.

Tek bir böbrekte büyüme meydana gelmesi, iki böbrekte büyümenin meydana gelmesinden daha sık görülmektedir. Özellikle sağ böbrekte büyüme çok sık karşılaşılan bir sorundur.

Sağ böbrek büyümesi belirtileri;

  • Yorgunluk böbrek büyümelerinde yaşanılan en büyük sorundur. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu yorgunluk genellikle kansızlık kaynaklıdır.
  • Böbreklerin büyümesi sonucu böbrekler görevlerini tam olarak yerine getiremez. Süzülme işlemi azalır. Vücuttan fazla su atılamaz ödem oluşum gerçekleşir. Bu ödem durumu, su ve tuz dengesinin bozulması yüksek tansiyon oluşumuna sebep olmaktadır.
  • İdrara çıkmada azalma meydana gelmektedir. Aynı zamanda idrara çıkmada problem, idrar renginde farklılık ve koku da meydana gelebilmektedir.
  • tüm bu belirtilerin dışında mide bulantısı, kas krampları çok sık görülen diğer belirtilerdendir.

Sağ Böbrek Büyümesi Tedavisi

Sağ böbrek büyümesi her yaş grubunda görülebilir. Doğmamış bebeklerde bile ultrason ile bakılarak sağ böbrek büyümesi var ise tespiti yapılabilir. Böbrek büyümesi böbreğin normal boyutlarından daha büyük bir boyuta sahip olmasıdır.

Böbrek büyümesi erken teşhiste kolayca tedavi edilebilir. Antibiyotk kullanımı sağ böbrek büyümesinde sıkça kullanılmaktadır. Böbrek büyümesinde hastanın rahatlaması için belli aralıklar ile su alımı gerçekleşmektedir.

Böbrek büyümesinin tespit edilmesinde geç kalınması ciddi problemleri beraberinde getirebilir. İlaçlı tedavi mümkün olmayabilir, tıkanıklar açılsa dahi böbrek fonksiyonları tam olarak gerçekleşemeyebilir. Bu tarz durumlarda böbrek nakli tek çare olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ