Buzluktan Çıkan Kıyma Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Buzluktan Çıkan Kıyma Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Kıyma, buzluktan çıkarıldığı zaman çözdürüldüğünde çok fazla beklemesine müsaade etmeden pişirilmesi gereken bir gıdadır. Şöyle ki, et ürünleri bakteri üretmeye açık gıdalardır. Doğru bir şekilde muhafaza edilmediğinde ya da sürekli ısı değişimi meydana gelmesi durumunda çabucak bakteri üretmeye ve bozulmaya başlamaktadır.

Buzluktan Çıkan Kıyma Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?

Buzlukta muhafaza ettiğiniz kıymayı çözdürdükten sonra maksimum 1 gün buzdolabında tutmanız gerekmektedir. Bu 2 gün veya daha fazla olursa kıyma kendini bırakmaya, bakteri üretmeye ve bozulmaya başlayacaktır. Zaten etlerde çözdürdükten sonra tekrar dondurmak ya da uzun süre bu şekilde muhafaza etmek kesinlikle uygun değildir. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi bozulmaya en meyilli gıdalardan biridir ve sürekli ısı değişimi et için kesinlikle zararlıdır.

Kıyma, etin parçalara ayrılmış halidir. Yani normalde kıymanın saklanma süresi bütün ete nazaran daha kısadır çünkü daha fazla bozulmaya açık hale gelmiştir. Bu yüzden eğer pişirmeyi düşünmüyorsanız, kesinlikle buzluktan kıymanızı çıkarmamalısınız. Et ve et ürünleri insan sağlığını hızlı bir şekilde bozabilen nadir gıdalardandır. Bu da şu demek oluyor, bozulmaya başlamış ya da bozulmuş bir eti tükettiğinizde mideniz bunu kabul etmeyecektir ve en iyi ihtimal ile istifra etmenize sebep olacaktır.

Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıymanın bozulduğunu hatta genel olarak et ürünlerinin bozulduğunu anlamak oldukça kolaydır. Kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Görünüşünden anlayabilirsiniz. Söylediğimiz gibi et ürünleri bakteri üretimi konusunda oldukça hızlıdırlar. Eğer doğru bir şekilde muhafaza edilmemiş ise %100 olarak bozulmuştur ve bozulma derecesi görüntüsüne yansımıştır. Bu görüntü ise tam anlamıyla kıymanın gri bir renge dönüşmesi ile anlaşılabileceği gibi kısmı bölgelerde renk değişimleri meydana gelmesiyle de kolaylıkla anlayabilirsiniz. Yani tüketmek için çözdürdüğünüz kıymanız çözülünce kırmızı ya da pembe bir renge değil de daha soluk ve grimsi bir renge dönmüş ise kesinlikle tüketmemelisiniz.
  • Bozulmaya başlayan kıyma ya da etlerin bozulma belirtilerinde ilk fark ettiğimiz kokusudur. Size şöyle söyleyelim, sağlıklı bir et ya da kıymada koku olmaz. Dondurulmuş olduğu için kokusunda sadece buzdolabı ya da buz kokusu sinmiş olabilir fakat bu şekilde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kıymadan eğer çözüldükçe gerçekten rahatsız edici bir koku yayılıyorsa zaten muhtemelen tüketmek istemeyeceksiniz ve tüketmemelisiniz de. Kıymanız artık bir et ürünü olmaktan çıktığı için bu şekilde bir tüketimin sonucunda direkt olarak gıda zehirlenmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden ki, eğer pişmiş et dahi tüketecekseniz ama koktuğunu hissediyorsanız kesinlikle yememelisiniz.

Kıyma Nasıl Saklanmalıdır?

Kıyma saklarken kesinlikle oda sıcaklığında bekletmemeye özen göstermelisiniz. Yeni çektirdiğiniz kıymayı eğer ertesi gün tüketmeyi düşünüyorsanız, buzdolabınızda hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Fakat eğer daha uzun saklama gibi bir niyetiniz varsa, kıymanın miktarına göre porsiyonlar halinde ayırarak ve üzerine sakladığınız tarihi yazarak buzdolabı poşetlerine yerleştirebilir ve yine hava almayacak şekilde buzdolabınızın dondurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz.

NOT: Kıyma, buzlukta dahi saklanıyor olsa eğer hava alıyorsa kesinlikle bozulacağını ve tüketmemeniz gerektiğini hatırlatalım. Bu yüzden ağzının iyice kapalı olduğundan ve hava ile teması kesildiğinden emin olmanız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ