Şampanya ve Beyaz Şarap Lekeleri Nasıl Çıkar?

Şampanya ve Beyaz Şarap Lekeleri Nasıl Çıkar?

Şampanya veya şarap lekesi sanıldığının aksine zor bir leke değildir ve erken müdahale edildiğinde sorunsuz bir şekilde çıkarabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda neler yapabileceğinizi sizin için anlattık. 😊

Şampanya Ve Beyaz Şarap Lekeleri Nasıl Çıkar?

Şampanya ve beyaz şarap genellikle şık olmamız gereken ortamlarda daha sıklıkla tüketilir. Bu yüzden giyindiğimiz kıyafetin de özel bir kıyafet olduğunu düşünürsek, onu lekeli bir şekilde çöpe atmak istemeyiz. 😊 Atmayacağız da, çünkü bu iki içkinin lekesini de doğru müdahale ile çıkarabiliriz.

  • Lekeleri çıkarırken ilk yapılmaması gereken aslında su ile temizlemeye çalışmak. Çünkü su, lekenin çıkmasını değil daha çok derinleşmesini sağlayabilir. Üzerinize şarap veya şampanya döküldüğünde ilk yapmanız gereken hemen kuru, temiz bir bez ile lekenin üzerine bastırmak ve oradaki ıslaklığı mümkün olduğunca almak olmalıdır. Eğer kuru temiz bir bez yoksa bunu temiz bir peçete yardımıyla da yapabilirsiniz, aynı şekilde beyaz ekmek de bu konuda hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bir sonraki aşama ise eğer hemen yıkayabiliyorsanız aslında kıyafetin yıkanma talimatına göre yıkanması olmalıdır ama o an kıyafeti hemen yıkayamayacaksanız, lekelenen kısmı bir süre soğuk suda tutmalı ve nazik hareketlerle sünger veya temiz bir bezle lekeyi hafifçe çitilemelisiniz. En azından bu uygulama lekenin yoğun bir şekilde gözükmesini engelleyecektir ve yıkandığında lekenin çıkmasına yardımcı olacaktır. Yalnız hatırlatmak istiyoruz, lekelenmiş kıyafeti veya kumaşı, ilk müdahaleden sonra mümkün olduğunca en kısa sürede deterjan kullanarak makinede yıkamalısınız.
  • Kumaşın yapısından dolayı bazen leke inatçı davranabiliyor, sakın gerilmeyin çünkü bir çözümümüz daha var; Kuru temizleme. 😊 Kuru temizlemecilerin kullandıkları deterjanlar bizim evlerimizde kullandığımız deterjanlardan daha profesyonel ve daha kimyasaldır, haliyle de leke çıkarıcı özellikleri bir hayli şaşırtıcı olabiliyor. Eğer lekeyi çıkarmakta zorlanıyorsanız daha fazla uğraşmadan hemen bir kuru temizlemeciye gitmenizi öneriyoruz size. En azından lekenin çıkıp çıkmayacağını size bir uzman söylemiş olur.

Halıdan Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?

Yukarıda bahsettiğimiz durumla kıyaslandığında aslında şarap lekesini halıdan çok daha rahat çıkarırız. Gerçi bu halının cinsine göre değişiklik gösterse de, en azından lekeyi çok dikkatli bakmadıkça görünmeyecek kadar temizleyebiliriz.

Şarap lekesini halıdan çıkarırken aslında ilk yapmanız gereken yine yukarıdaki gibi temiz ve kuru bir bezle müdahale etmek olmalıdır. Bezin şarabın bir kısmını emmesini sağladıktan sonra, bulaşık yıkamak için kullandığınız jel deterjandan bir parça süngere döküp köpürttükten sonra halıyı silmeniz gerekiyor. Zaten bir süre sildikten sonra lekenin büyük oranda azaldığını veya tamamen yok olduğunu fark edeceksiniz.

Bu tarz lekeler için genellikle karbonat, limon gibi birçok uygulama deneniyor fakat çoğu zaman tatmin edici bir çözüme ulaşamıyoruz. O yüzden öncelikle bulaşık deterjanından bahsetmek istedik. Yine bu tarz lekelere yapılan bir diğer yanlış müdahale ise sıcak su kullanmak. Sadece şarap lekesi için değil, meydana gelebilecek her leke için aslında sıcak su ile müdahale etmek yanlıştır. Evet mantık olarak akla yatkın geliyor fakat soğuk su lekenin bir nevi yürümesini engelliyor diyebiliriz. Sıcak su ise daha çok yayılmasına neden oluyor. Bu yüzden bu ayrıntıya özellikle dikkat etmenizi isteriz.

NOT: Gelinlik gibi, bazı tüllü veya işlemeli ya da direkt olarak koyu renkli kıyafetlerde lekeleri gizlemek çok daha kolaydır. Bu yüzden lekeli olan kıyafeti eğer lekeyi çıkaramıyorsanız ve o kıyafeti atmaya gönlünüz el vermiyorsa, üzerinde birkaç ufak tadilat ile lekeyi gizleyebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ