Şekerim Yüksek Çıkıyor
Kandaki şekerin normal seyrinden yüksek çıkması, şeker yüksekliği olarak bilinir. Tıp literatüründe “hiperglisemi” olarak ifade edilmektedir. Normal şartlarda sağlıklı bir yetişkinde kan şekeri düzeyinin, 70-100mg/dL aralığında olması beklenir. Kan şekeri seviyesinin bundan daha yüksek olması halinde, “hiperglisemi” sonucuna varılır.
Kan Şekeri Yüksekliği(Hiperglisemi) Neden Olur?
Hipergliseminin en bilindik nedenleri; kan şekeri seviyesinin ayarlanmasında etkili olan insülin hormonu eksikliğidir. İnsülin, pankreas bezinden salınan bir hormondur. Kan şekeri yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir;
- Diyabet(şeker) hastalarına uzman tarafından uygulanan diyet programına uyulmaması
- Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak
- insülin veya diğer şeker hastalığı ilaçlarının düzenli alınmaması
- herhangi bir hastalık veya enfeksiyonel durum
- psikolojik etkenler(aşırı stres, sinirlilik, endişe, kaygı vs..)
Kimi zaman aile içinde veya iş yerinde yaşanan huzursuzluk, tartışma dahi kan şekeri seviyesinin yükselmesine sebebiyet verebilmektedir. Ancak hiperglisemi sonucunun, her zaman psikolojik etkenler kadar basit nedenleri olmayabilir. Kan şekeri artışı ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabileceğinden, bir an önce uzman hekime başvurmakta fayda vardır.
Kan Şekeri Yüksekliği(Hiperglisemi) Belirtileri Nelerdir?
Glikoz seviyesinde ciddi bir artış olmadığı sürece, hiperglisemi belirti vermeyebilir. Genellikle kan şekeri seviyesi 200 değerinin üzerine çıktığında, belirtiler görülmeye başlanır.
- Gün içinde sürekli susama
- sık sık idrara çıkma
- baş ağrısı
- yorgunluk ve uyku hali
- bulanık görme
- ağızda oluşan kuruluk hissi
- nefes darlığı
Şekerimi Düşürmek İçin Ne Yapmalıyım?
1)Gün içinde daha fazla su için
Gün içinde daha fazla su içmeniz, şeker seviyesinin ayarlamasında yararlı olabilir.
2)Diyet programına uyun
Hali hazırda şeker hastalığınız söz konusuysa, mutlaka uzman tarafından perhiz/diyet programı verilmiştir. Bu programa uymamak ve şeker seviyesini arttırıcı besinler tüketmek, kan şekeri yükselmesine yol açabilir. Bu sebepten kesinlikle diyet programına uyulmalı ve düzenli olarak doktora gidilmelidir.
4) Az ama Sık Yiyin!
Gün içinde az ve sık yemek, ani kan şekeri yükselişini engelleyicidir. Olabildiğince sık ve az öğün tüketmeyi tercih edin. Bu durum aynı zamanda metabolizmanızı da hızlandırır.
3)Hareket Edin
Hareketsizliğin kan şekeri yükselmesine etkisinden bahsetmiştik. Hem sağlıklı bir yaşam hem de kan şekerinin yükselmesini önlemek için gün içinde bol bol hareket etmeye çalışın.
4)İlaçlarınızı Almayı Unutmayın
Gerek insülin gerek başka diyabet ilaçlarınızı almayı sakın unutmayın. İlacı en son ne zaman aldığınızı not tutmak, bu sorunu önleyici olabilir.
5)Uzmana Başvurun!
Hipergliseminin altında yatan sebebin doğru tespiti ve tedavisi için mutlaka uzman hekime başvurunuz. Şayet şeker hastalığı söz konusuysa, en az 3 ayda bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.