Semaver Nasıl Temizlenir?

Semaver Nasıl Temizlenir?

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde çay demlemek için tercih edilen semaveri düzenli olarak temizleyerek hijyen kurallarına uygun bir biçimde hareket edebilirsiniz. Semaver iki farklı tür ile satılan, gövdesi çelikten üretilmiş olan, üst kısmında çaydanlık olan çay demleme aletlerinden birisidir. Odun ateşi ile birlikte yakılan semaver ile çok lezzetli çaylar demleyebilirsiniz. Çoğu yerde satılan bir ürün olan semaverleri yakmak oldukça basittir. Yakılan semaveri bir süre dinlendirdikten sonra ateş üstünde suyu ısıtabilir ve üstteki çaydanlık yardımı ile birlikte çayı demleyebilirsiniz.

Semaverin temizliğine çok dikkat edilmeli ve her kullanımdan sonra semaver özenli bir biçimde temizlenmelidir.

Semaver Temizleme Yöntemleri

İki çeşit semaver türü olduğundan bahsetmiştik. Semaverler alttan ve üstten yanmalı olacak biçimde iki farklı biçimde üretilmiş ve bu şekilde satılmaktadır. İki farklı türdeki semaverlerin temizlenmesi de aynı biçimde farklılık göstermektedir. Alttan yanmalı semaverleri temizlemek diğer türe oranla çok daha basittir. Alttan yanmalı semaverlerin kolay bir biçimde temizlenmesinin sebebi alttan yanmalı semaverlerin kapaklı bir bölmesinin olması ve bu bölgenin kolay bir biçimde temizlenmesidir.

İki semaveri de temizleyebilmek için ilk yapılacak şey suyunun boşaltılması olacaktır. Alttan yanmalı olarak satılan semaverleri temizlerken önce suları boşaltılmalı sonrasında da alt kısmındaki közler çıkartılıp soğumaya bırakılmalıdır. Bu işlem sık sık tekrarlanmalıdır. Semaverin herhangi bir bölgesi içinde yağlı bölge varsa, bulaşık süngeri ve deterjan ile bu bölge temizlenmelidir.

Üstten yanmalı semaverleri temizlerken közleri boşaltmak alt kısımda kapaklı bölme olmadığı için çok daha zorlayıcıdır. Semaveri temizlemek için ters biçimde döndürülmesi ve közlerin boşaltılması gerekmektedir. Suyu boşaltılan semaveri ters çevirmeden önce soğumasını beklemek önemlidir. Közün sönmesi için üst kısımda yer alan ateşin üzerine yavaş yavaş olacak biçimde su sıkmalı sonrasında soğuyan semaveri ters çevirin ve közleri dökerek temizleyin.

Semaver ile Çay Nasıl Demlenir?

  • Semaver ile çay demlemek oldukça basit bir işlemdir. Bunun için 2 çay bardağı ot çay, 3 litre su ve bir miktar yaprak çay olması yeterlidir.
  • Çayı demleyebilmek için öncelikle semaverin içine ot ve yaprak çayı birlikte katın.
  • Daha sonrasında su konulan hazne içine alabildiği kadar yaklaşık olarak 3 litre temiz su ekleyin.
  • Sonrasında odun semaverinin yanma kısmı içine odun atın ve ateş ile odunları tutuşturun.
  • Suyu ateş üstünde kaynatın ve kaynayan suyu çayların içine yavaşça dökün.
  • Daha sonra alt kısma biraz daha su ekleyin, kapağını kapatın ve bu şekilde 20 dakika demlenmesini bekleyin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ