Gebelikte Memede Kitle

Gebelikte Memede Kitle

Kadınların en büyük korkularından bir tanesi meme kanseridir. Özellikte memede oluşan kitlelerin bir çoğu kanser kaynaklıdır. Erken tanının olmadığı durumlarda ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Kadınların her dönemde karşılaşabileceği meme kanseri hamilelikte mümkün müdür ? Gebelikte meme kitlesi çok sık rastlanılan bir olaydır. Önemli olan oluşan kitlenin kaynağının bulunmasıdır. Gebelikte memede kitle oluşumu;

  • Süt bezlerinin gelişimi esnasında meydana gelebilir
  • Gebelik yağ bezelerinin oluşumuna yardımcı olmaktadır ve bu yağ bezeleri kitle şeklinde oluşumlar gerçekleştirebilir.
  • Gebelik esnasında oluşan aşırı ödem de bazı durumlarda kitle olarak algılanabilir.
  • Kanser kaynaklı olabilir.

Yukarıda sayılan sebeplerden ilk üçü kötü bir anlam ifade etmese de kanser kaynaklı gebelikte memede kitle oluşumu çok riskli bir durumdur. Çok sık rastlanılmaz. Gebelikte rahim ağzı kanserinden sonra memede oluşan kitleden kaynaklı oluşan meme kanseri tüm dünyada ikinci sırayı almaktadır.

Gebelikte Memedeki Değişiklikler

Hamilelik sırasında hormonal değişimler vücutta ciddi değişikliklere sebep olmaktadır. Ancak bu değişimler her zaman kötü anlam ifade etmemektedir.

Yapılan araştırmalara göre genç yaşta hamile kalan anne adayların bu hormonal değişimden dolayı meme kanserine yakalanma ihtimalleri %30 azalmaktadır. Ancak geç yaşta hamile olan anne adayları için hormonal değişimler tam tersi etki yaparak memede büyümeyi bekleyen kanser hücrelerinin atağa geçmesine sebep olmaktadır.

Hamile kadınlarda oluşan kötü huylu meme kitlelerinde izlenen yöntem normal şartlardan farklıdır. Öncelik bebeğin hayatına zarar vermeden annenin gerekli tedaviyi alabilmesi üzerine yoğunlaşmaktadır.

Memede kitle oluşumunda hamile bayanların mutlaka doktora gitmesi gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Özellikle geç yaşta hamile kalan anne adaylarının hamilelik süreci boyunca meme kanserinden korunmak amacıyla gerekli önlemleri alması, gerekli muayenelerini aksatmadan devam etmesi gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ