Semizotu Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Semizotu Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Taze sebzeleri uzun süre sararmadan veya yumuşayıp erimeden kullanabilmek isteriz. Özellikle maydanoz, dereotu, yeşil soğan gibi sebzelerin kullanım ömrünün kısa oluşu evimize bol bol alıp uzun süre saklamamızın önünde bir engeldir. Semizotu da bu sebzelerden birisidir ve gerek yemeklerde gerek salatalarda gerekse de yoğurtla birlikte çok çeşitli kullanım alanlarının oluşu, kolay bulunabilen yaygın bir bitki olsa da besleyiciliği nedeniyle uzun süre saklayıp bu gibi yollarla kullanabilmeyi isteriz.

Genellikle birkaç gün içerisinde kullanmak ve tek seferde bitirebilmek üzere yeteri kadar almaya çalışılan semizotunu daha uzun süre saklayıp her seferinde salçalı bulgurlu semizotu yemeği olarak, salatada yeşillik olarak ya da yemeklerin yanında yoğurtlu semizotu olarak tüketebilmek mümkün.

Semizotunu daha uzun süre kullanabilmek üzere iyi koşullarda saklayarak bunu sağlayabilirsiniz. Bunun için pişirip konserve haline getirerek saklamak ya da dondurucuya kaldırarak kullanacağınız zaman çıkarıp değerlendirmek gibi yolları seçebilirsiniz.

Semizotu Dondurucuda Nasıl Muhafaza Edilir?

Semizotunu derin dondurucuda saklayabilmek için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • Buzdolabı poşeti,
  • Süzgeç,
  • Su,
  • Büyük bir tencere

Semizotunun Temizlenmesi

Buzdolabına kaldırmak istediğiniz semizotunu öncelikle çok iyi bir şekilde yıkayın. Yetiştirilmesinde kullanılmış olabilecek ilaçlardan ve üzerinde olabilecek mikroplardan arındırmak için ise yıkayıp topraklarından arındırdıktan sonra bir kap (küçük bir mutfak leğeni olabilir) içine su doldurun, ardından bu suya 2/3 çay bardağı kadar sirke koyun. Semizotlarını bu suyun içerisine aktarın, tamamen suyun içerisinde olmalarına dikkat edin. Bu şekilde 15 dakika kadar bekletin ve tercihinize göre tekrar durulayın.

Dondurucuya Kaldırılması

Bu temizleme işleminin ardından semizotlarını süzülmesi için bir süzgeç içine alın. Bir süre suyunun akmasını bekledikten sonra buzdolabı poşetleri içerisine porsiyonlar halinde koyacağınız semizotlarının poşetin havasını boşaltıp daha sonra da hava almadan muhafaza edildiğine emin olun.
Havasını boşaltıp güzelce kapattığınız semizotu poşetlerini buzdolabına güzelce yerleştirin, ilk aşamada ezilmemeleri önemlidir buna dikkat etmelisiniz.

Şoklama

Fazla miktarda semizotu aldıysanız ya da dolabınızda yeterince yer yoksa semizotlarını şoklama işlemine tabi tutabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, başta anlatılan temizlik aşamalarından sonra ocağa koyduğunuz büyükçe bir tencerenin içine bolca su koyun ve kaynatın. Semizotlarını alüminyum bir süzgece alıp bu kaynayan suya daldırın. Yaklaşık iki üç dakika bu şekilde bekletin. Ardından tencereden çıkardığınız süzgeci direkt lavaboda musluktan akan soğuk suyun altına tutun, soğuyana kadar böyle yıkayın. Bu işlem semizotlarının hacmini azaltacaktır.

Şoklama işlemini tamamladıktan sonra bir önceki adımda anlatılan işlemleri uygulayın ve semizotlarını poşetlere yerleştirin.

Poşetlerin üzerine paketleme tarihinizi yazmayı unutmadan buzdolabına kaldırın. Bu şekilde sakladığınız semizotlarını 6 ay kadar kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ