Tarhana Kaç Gün Bekletilirse Tatlı Olur?
Tarhana 3 gün ila 10 arasında bekletilir. Ne kadar fazla bekletilirse o kadar ekşi, ne kadar az bekletilirse ise o kadar tatlı olacaktır. Fakat burada en önemli aşama aslında yapım aşamasıdır. Çünkü bazen yapılan tarhana az bekletilmiş olsa dahi, ekşi olabilmektedir. Buradaki ekşiliğin sebebi ise genelde malzemeden ve yapımından kaynaklanmaktadır.
Tarhana Kaç Gün Bekletilirse Tatlı Olur?
Yukarıda da yazmış olduğumuz gibi tarhananın ekşi olmasının farklı sebepleri olsa da genel sebebi bekletilme süresidir. Bu bekletme süresi tamamen damak tadına göre değişmektedir.
Tarhana kıvamına göre en az 3 gün bekletilmelidir. 3 ila 5 gün arası bekletilen tarhana pişirildiği zaman tatlı olur. Bekleme süresi 5 günü aştıktan sonra ise tarhananın tadında ekşilik daha ağır basmaktadır. Burada ne kadar bekletmeniz gerektiği tamamen size kalmaktadır.
Tarhana Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Tarhananın yapımında yaş maya ve yoğurt kullanılmaktadır. Bu yüzden bu malzemeleri alırken son kullanma tarihlerine her zaman dikkat etmek gerekir. Aksi halde tarhana kabarmayacak ya da olması gereken lezzette olmayacaktır.
- Tüm malzemeler karışıp yoğrulduktan ve kulak memesi dediğimiz kıvamdan biraz daha cıvık bırakıldığı zaman 5-6 saat kadar ağzı kapalı bir şekilde beklemeli ve mayalanması sağlanmalıdır. Daha sonrasında ise kabarcıklar oluşmaya başlayacağı için, bu kabarcıkların gitmesi açısından tekrar yoğurmanız gerekmektedir. Bu tarhananın olası gazını yok etmenize de yardımcı olacaktır. Bu şekilde 3 gün ila 10 gün arasında bekletebilirsiniz.
- Tarhanayı koyduğunuz ve yoğurduğunuz kabın genişliği oldukça önemlidir. Çünkü tarhana hamurdan daha çok kabarma özelliğine sahiptir. Küçük bir kap kullandığınızda muhtemelen taşmasına sebep olacaktır.
- Tarhananızı bekletip kurutma aşamasına geçtiğinizde ise temiz bir bez ve çok sık girilmeyen bir oda kullanmanız oldukça önemlidir. Üzerine dökülebilecek tüy, toz gibi durumları mümkün olduğunca en az seviyeye indirmiş olursunuz. Bu şekilde yumruk büyüklüğünde parçaları bez üzerine yayarak serebilirsiniz.
- Tarhanayı sürekli olarak yerinden oynatmamanız gerekmektedir. Ne zamanki dışarıya bakan tarafı kurumaya başladı, o zaman arkasını çevirebilirsiniz. Bu işlem, tarhanayı kolaylıkla toz haline getirinceye kadar bu şekilde devam etmelidir.
Tarhana Nasıl Saklanmalıdır?
- Tarhana kesinlikle güneş ışığı almayan ve rutubetli bir ortamda bulundurulmamalıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
- Tarhana özellikle küçük yerlerde bez torba içerisinde saklanır ve böylesi daha sağlıklı ve dayanıklıdır. Eğer bez torbanız yoksa cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Tarhananın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
- Tarhana yapıldıktan sonra tamamen toz hale getirildiği için birkaç kullanımdan sonra eğer tarhana direkt akmıyorsa, taneler birbirine yapışıyorsa buradan bozulduğunu anlayabilirsiniz.
- Pişirdiğiniz zaman tarhana, yağının renginde değişikliklere neden oluyorsa ya da rengini bırakıyorsa bilin ki tarhananız bozulmuştur. Mümkün olduğunca tüketmemenizi öneririz.
- Eğer tarhananızı az bir süre beklettiyseniz tatlı olacağını söylemiştik. Tarhananızı kokladığınızda ekşimsi bir koku aldıysanız yine buradan da tarhananızın bozulduğunu anlayabilirsiniz.
- Tarhana doğru bir şekilde muhafaza etmediğinde ve uzun bir süre hava ile teması olursa böceklenmeye başlayacaktır. Eğer tarhananızın üzerinde küçük siyah noktacıklar belirmeye başladıysa, yine tarhananızı kesinlikle tüketmemeniz gerekmektedir.
https://www.bark.com/en/us/company/revatio/wBRNR/ assurans
fosamax 35mg for sale – buy medroxyprogesterone 10mg for sale medroxyprogesterone 10mg generic
order aygestin for sale – purchase lumigan generic buy yasmin no prescription
https://www.iplocation.net/forum/topic/detail/7417 vidalista 60 mg india
order yasmin generic – order letrozole 2.5mg generic brand arimidex
buy cabergoline 0.25mg sale – premarin 0.625mg sale cheap alesse without prescription