Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Yeşil zeytinin kararmasını engellemek için akan suyun altında hava ile temas ederek yıkamak değil, bir kap içerisinde hazırlamış olduğunuz suyun içinde yıkayarak temizlenmesini beklemeniz gerekmektedir. Bir de muhafaza şekillerine dikkat ederek saklarsanız, yine kararmasını önleyebilirsiniz.

Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Yeşil zeytinin kararmasına neden olan en büyük etken yıkanma esnasında sık sık hava ile temas etmesidir. Bunu engellemek için ise yukarıda belirttiğimiz gibi zeytinleri suyun içinde bekleterek temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Yeşil zeytinin kararmasının bir diğer nedeni ise açıkta kalmasıdır. Doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi sonucunda zeytinde kararmalar, hatta küflenmeler meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumda zeytini tüketmek imkansız hale geleceğinden, mümkün olduğunca muhafaza edilişine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Doğru Bir Şekilde Muhafaza Edilmeyen Yeşil Zeytinde Meydana Gelen Bozulmalar Nelerdir?

1-)Küflenme

Direkt olarak oda sıcaklığında bırakılmış ya da ağzı açık bir şekilde buzdolabında bekletilmiş olan zeytinler kısa bir süre içerisinde bozulmaya başlayacaktır. Bu bozulmanın son hali ise küflenmedir. Eğer her zeytinde küflenme meydana gelmediyse ve küflü olanları ayırmak isterseniz, kesinlikle böyle bir işleme kalkışmamanızı öneririz. Bir zeytinin küflenmiş olması bile, diğer zeytinlerin etkilenmesi için büyük bir sebeptir. Gözle görülmese dahi zeytininiz bozulmaya başlamıştır.

2-)Yumuşama

Zeytinlerde çok sık rastlanılan bir diğer sorun ise yumuşamadır. Yumuşama problemi de yine doğru bir şekilde muhafaza edilmemesinden kaynaklanan bir sorundur. Özellikle oda sıcaklığında kapalı bir şekilde dahi olsa, uzun süre beklemiş zeytinlerde karşılaşılan bir sorundur.

3-)Zar Oluşturma

Zeytinler küflenmeye başlamadan önce üzerinde beyaz bir tabaka ortaya çıkmaktadır. Bu tabakanın kıvamı kremsidir fakat bu şekilde olan zeytinlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Çünkü bu zar, zeytinin bozulmaya başladığının bariz bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Yeşil Zeytin Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Zeytinleri saklarken plastik kaptan ziyade cam kaplar tercih etmenizi öneririz. Saklama kaplarının neredeyse çoğu kaliteli plastikten elde edilmediği için sağlık açısından tehlikeli olabilmektedir. Aynı şekilde zeytinlerinizi de uzun süre muhafaza etmenize olanak sağlamayacaktır.

Elinizde fazla miktarda zeytin varsa öncelikle kullanacağınız miktarda ayırıp, kalanını da çok sık hava ile temas edilmemesi için buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Zeytinler güneş ışığında direkt olarak kendini bırakabilecek bir üründür. Yani direkt olarak yumuşamasına neden olabilirsiniz. Yine aynı şekilde her kullanım sonrası kapağını doğru bir şekilde kapattığınızdan ve hava ile temasının tamamen kesildiğinden emin olmanız gerekmektedir.

Zeytin saklarken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay, oda sıcaklığında uzun süre bekletmemeniz gerektiğidir. Uzun süre oda sıcaklığında beklemiş olan zeytinlerin tadında da acıma meydana gelmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ