Taş Gibi Yoğurt Yapmanın Sırrı

Taş Gibi Yoğurt Yapmanın Sırrı

İlk defa yoğurt yapacak olanlar bu konuda biraz daha çekimser davranıyor olsa da aslında püf noktalarına dikkat ederek gittiğinizde, hem çok kolay hem de çok lezzetli taş gibi yoğurt yapabilirsiniz.

Taş Gibi Yoğurt Yapmanın Sırrı

1-)Doğru Süt Kullanın

Yoğurt yaparken öncelikle kullandığınız sütün kalitesi ve tazeliği çok önemlidir. Öncelikle hazır süt, yani marketlerde satılan sütlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Keza bu sütler işlenmiş sütler olduğundan yoğurt yapmanız oldukça zor olacaktır ki hazır yoğurt almanız da böyle bir sütle yoğurt yapmaktansa daha doğru olacaktır.

2-)Isı Önemli

Mayalama işleminden önce ve mayalama işleminden sonra ki ısı oldukça önemli. Sütünüzü mayalamadan evvel doğru bir sıcaklığa ulaştığını anlamanız açısından serçe parmağınızı 7 saniye kadar sütün içinde bekletin. Eğer 7 saniyeden sonra parmağınız yanmaya başlıyorsa mayalama işlemine geçebilirsiniz. Unutmayın, bu esnada süt çok sıcak ya da ılıksa mayalama işlemi de doğru bir şekilde gerçekleşmeyecek hatta sütünüz büyük olasılıkla mayalanmayacaktır.

Diğer bir ısının önemli olduğu nokta ise mayaladıktan sonraki noktadır. Sütü mayaladıktan sonra yoğurt kıvamına ulaşması için, ayak altında olmayacak bir yere tencereyi koyup üzerini ve çevresini kalın polar ile iyice sarmalısınız. Bu sayede sütün kendi ısısı birden değil yavaş yavaş soğuyacaktır ve böylece taş gibi bir yoğurt yapabilirsiniz.

3-)Kullandığınız Maya

Yoğurt mayalarken önemsenmesi gereken en önemli ayrıntı mayadır. Yoğurt yapacağınız zaman her zaman maya olarak ev yoğurdu kullanmanızı öneriyoruz. Hazır maya kullanımı yoğurdunuz direkt olarak cıvık olmasına neden olacaktır.

4-)Kullanılan Tencere

Yoğurt yaparken cam kavanoz veya çelik tencere kullanmanızı öneriyoruz. Bunun dışındaki ürünler mayalama işleminin doğru bir şekilde gerçekleşmesini engeller ve yoğurduğun kıvamını bozar.

Ev Yoğurdu İle Hazır Yoğurt Arasında Farklar

Günümüzde birçok gıdanın içinde katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu katkı maddeleri gıdanın bozulma sürecini yavaşlatsa da, aslında bizim o gıdadan almamız gereken besin değerlerini almamızı engellemektedir. Bu yüzden artık yavaş yavaş her şey ev yapımına dönmektedir. Bu gıdaların en başında ise yoğurt geliyor. Hem sağlıklı olması hem de lezzetli olması açısından artık yoğurt hazır alınmaktan ziyade evde yapılmaya başlanmıştır. Bu iki yoğurt arasındaki temel farklardan bahsetmemiz gerekirse;

  • Hazır yoğurtlar ne kadar steril bir ortamda yapılıyor olsa da, ev yoğurdu yapımında aynı zamanda yararlı bakteriler de bulunmaktadır. Bu bakteriler ile aslında yoğurtta prebiyotik dediğimiz etki meydana gelmektedir. Bu hazır yoğurt ile ev yoğurdunun arasındaki temel farklardan biridir.
  • Yoğurt bozulmaya başladığı zaman ilk olarak ekşimesinden anlarız. Yani genel olarak ekşimiş olan hazır yoğurtlarda tat değişimi bariz bir şekilde gerçekleştiğinden tüketime imkan vermez. Fakat ev yoğurdu ekşimeye başladığında bu onun her bozulduğu anlamına gelmemektedir. Yani şöyle ki, ev yoğurdu ekşimeye başladığında da tüketilebilecek haldedir.
  • Ev yoğurdu bağışıklık sistemini güçlendirirken hazır yoğurtlar bu konuda daha yavan kalmaktadır. Daha çok sofrada çeşit ve tat olarak bulunur. Yoğurt kilo vermeye etkilidir olarak bilsek de, hazır yoğurtlar kilo verme konusunda çok da etkili bir gıda değildir.
  • Yoğurt bilhassa büyüme çağındaki çocuklardaki kemik ve diş gelişimine oldukça katkı sağlayan bir gıdadır. Fakat bu katkının doğru bir şekilde alınması için kesinlikle ev yoğurdunun tüketilmesi gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ